A
Admin
Yönetici
Yönetici
Sivas’ın Zara ilçesinde, Beydağı eteklerindeki tuzladan tamamen doğal yöntemlerle elde edilen “esmer tuz”, hem Türkiye’nin dört bir yanına gönderiliyor hem de Japonya’dan yoğun talep görüyor. Yıllık üretimi 350 tonu bulan kaya tuzunun yaklaşık 50 tonu Japon sofralarına ulaşıyor. DOĞAL YÖNTEMLERLE EL EMEĞİYLE ÜRETİLİYOR Kardere köyündeki kil havuzlarında, iş makineleri kullanılmadan tamamen el emeğiyle toplanan esmer tuzun hasadı her yıl haziran ayında başlıyor, ekim ortalarına kadar sürüyor. Beydağı’nın 1570 metre rakımlı eteklerinde çıkarılan bu tuz, doğal rengi ve zengin mineral içeriğiyle dikkat çekiyor. Kadın işletmeci Habibe Belgin Yılmaz, tuzun 84 mineralli ve 3 elementli olduğunu belirterek, salamura, tereyağı, turşu ve peynir yapımında yoğun kullanıldığını söyledi. Yılmaz, “Renginden dolayı ‘esmer tuz’ adını verdik. Yıllık 350 ton civarında üretim yapıyoruz. İç piyasada özellikle bölge halkından yoğun talep var. Ayrıca Malatya, Erzincan ve Tokat gibi çevre illerden de sipariş alıyoruz.” dedi. JAPONYA’YA YILLIK 50 TON İHRACAT Yılmaz, ürettikleri tuzun yaklaşık 50 tonunun Japonya’ya gönderildiğini belirtti. “Japonya’nın çok ünlü ve pahalı bir tuzu var; bizim tuzumuzun mineral değerleri o tuzun biraz üzerinde. Japon müşterilerimiz bu doğal ve sağlıklı tuzu tercih ediyor.” diye konuştu. Yılmaz, tuzun renginin kil havuzlarındaki topraktan değil, sudan kaynaklandığını ispatlamak için özel brandalar kullandıklarını ve bu brandaların her sezon yenilendiğini ifade etti. Hasat sırasında tuzun analizinin üç farklı aşamada yapıldığını söyleyen Yılmaz, “Tuzlarımızda mikroplastik bulunmuyor. Türkiye’nin en kaliteli ve mineral açısından zengin tuzlarından biri diyebiliriz.” dedi. HASAT DEVAM EDİYOR Haziranın ilk haftasında başlayan esmer tuz hasadı, Ekim ortasına kadar devam ediyor. Beydağı eteklerindeki tuzun hem yöresel hem de uluslararası pazarlarda artan talebi üreticilerin yüzünü güldürüyor. (SÖZCÜ)