Yazın tok kalmanın sırrı: Mevsim meyve ve sebzeleri

A

Admin

Yönetici
Yönetici
Son günlerde artan sıcaklar, vücudun ihtiyaçlarını ve metabolizmanın işleyişini doğrudan etkiliyor. Medicana Sağlık Grubu Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Seda Uşarer, sıcaklarda sağlığı koruyacak ve enerjiyi yüksek tutacak beslenme önerilerini paylaştı. SU TÜKETİMİ HAYATİ ÖNEMDE Havaların ısınmasıyla vücut daha fazla terliyor ve su kaybı yaşanıyor. Dyt. Uşarer, “Günde en az 2-2.5 litre su içmek, vücut ısısını dengede tutar ve sindirimi kolaylaştırır. Yanınızda su şişesi taşıyın ve gün içinde sık sık içmeye alışın. Karpuz, kavun, salatalık gibi su oranı yüksek besinler de hidrasyonu destekler” dedi. MEVSİM SEBZE VE MEYVELERİYLE BESLENİN Mevsim ürünleri, vücudun ihtiyacı olan vitamin, mineral ve antioksidanları sağlıyor. Uşarer, “Domates, salatalık, semizotu, kabak gibi sebzeler; kiraz, şeftali, çilek ve karpuz gibi meyveler yazın bolca bulunuyor. Meyveleri porsiyon kontrolü ile tüketmek, kan şekerini dengede tutar. Yanına peynir, süt veya yoğurt eklemek tok kalmayı sağlar” dedi. HAFİF VE DENGELİ ÖĞÜNLER TERCİH EDİN Sıcak havalarda sindirim yavaşlıyor ve ağır yemekler mideyi yoruyor. Dyt. Uşarer, “Kızartmalar ve aşırı baharatlı yiyeceklerden uzak durun. Izgara, buharda pişirme veya haşlama yöntemlerini tercih edin. Zeytinyağlı sebze yemekleri, yoğurtlu salatalar ve kurubaklagiller ideal. Dondurma yerine yoğurt bazlı dondurmalar, taze meyveli smoothie’ler veya ev yapımı meyveli buzlar daha sağlıklı” dedi. YEMEK SAATLERİNİ DÜZENLEYİN Gece geç saatlerde ağır yemekler kilo alımına ve uyku kalitesine zarar verebiliyor. Dyt. Uşarer, “Akşam yemeğini 19:00-20:00 arasında yiyin. Zeytinyağlı sebze yemekleri, kurubaklagilli salatalar, yoğurt ve cacık gibi hafif besinler tercih edin. Gece acıkırsanız yoğurt, kefir veya bir avuç badem tüketin” ifadelerini kullandı. YAZI SAĞLIKLI GEÇİRMENİN SIRRI Dyt. Uşarer, yazın sağlıklı ve enerjik geçmesi için özetle şunları önerdi: Bol su için ve su açısından zengin meyveler tüketin Mevsim sebze ve meyvelerini tercih edin Hafif ve dengeli öğünlerle beslenin Yemek saatlerini düzenleyin ve ağır yemekleri geceye bırakmayın Yazın keyfini sağlıklı geçirmek, tabağınıza koyduğunuz seçimlerle başlıyor.
 
Geri
Üst