Wi-Fi tarih oluyor! İnternette hız ve güvenlikte devrim niteliğinde gelişme

A

Admin

Yönetici
Yönetici
Bilim insanları, internet bağlantısında devrim yaratacak yeni bir teknoloji üzerinde çalışıyor. Günümüzün Wi-Fi ağlarının yerini alması beklenen kuantum internet, yalnızca yüksek hız değil, aynı zamanda kırılması imkânsız güvenlik seviyesiyle dikkat çekiyor.

SİBER GÜVENLİKTE YENİ DÖNEM

Kuantum mekaniği yasalarını kullanan bu teknoloji, veri hırsızlığını fiziksel olarak imkânsız hale getiriyor. Uzmanlara göre, kuantum internet üzerinden gönderilen bilgilerin sahibi dışında biri tarafından okunması veya kopyalanması mümkün değil. Bir siber saldırı girişimi olduğunda sistem anında tepki veriyor ve veri otomatik olarak bozuluyor.

Wifi-1

KUANTUM YÖNLENDİRİCİLER GELİYOR

Geleneksel modemlerin yerine geçecek kuantum yönlendiriciler, artık bilim kurgu değil. Harvard Üniversitesi’nde geliştirilen prototipler, ışık sinyallerini kuantum bitlerine (kübit) dönüştüren özel bir sistemle çalışıyor. Bu cihazlar, mevcut fiber optik altyapıyla uyumlu olacak şekilde tasarlanıyor.

TEKNOLOJİNİN ÖNÜNDEKİ ENGELLER

Henüz ticari olarak satılan bir kuantum yönlendirici bulunmuyor. Şirketler, laboratuvar ortamı dışında bu teknolojiyi istikrarlı şekilde çalıştırmanın zorluklarını aşmaya çalışıyor. Ancak QuEra Computing ve Amazon Web Services (AWS) gibi devler, geleceğin internetini günlük yaşama entegre etmek için büyük yatırımlar yapıyor.

İNTERNETTE YENİ ÇAĞ

Kuantum internetin yaygınlaşmasıyla birlikte bankacılıktan kişisel veri güvenliğine kadar pek çok alanda devrim yaşanması bekleniyor. Bu teknoloji sayesinde kullanıcılar, hem ışık hızına yaklaşan bağlantı hızlarıyla internete erişebilecek hem de verilerini kaygı duymadan paylaşabilecek.

SÖZCÜ

Geri