Uzmanlar açıkladı: Masada küçük bir jest, ruh halinizi ele veriyor!

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Restoranda garsona yardım etmek sadece kibarlık değil; bilim insanlarına göre bu davranış, empatiye dayalı bir içgüdünün dışa vurumu. PROSOSYAL DAVRANIŞIN GÜNDELİK YANSIMASI Psikologlar bu tür davranışları “prososyal eylemler” olarak tanımlıyor. Yani herhangi bir çıkar beklemeden, yalnızca diğer kişiye yardım etmek amacıyla yapılan küçük ama anlamlı jestler… Bu tür hareketler, bireylerin yalnızca kendilerini değil çevrelerini de önemseyen bir bilinç düzeyine sahip olduğunu gösteriyor. İNSANLIK REFLEKSİ: YARDIM ETME ARZUSU İngiliz araştırmacı Lachan Brown’a göre bu tür davranışlar, sosyal ilişkileri kuvvetlendirmenin yanı sıra kişinin kendi içsel tatminini de sağlıyor. Brown’un çalışmalarında dikkat çeken bir diğer detay ise: insanların karşısındakine yardım ettiği anlarda beyinlerinde ödül merkezlerinin aktive olduğu. GÖZ TEMASI DA MESAJ VERİYOR Bilişsel sinirbilim uzmanı Paula Martínez Barral ise sosyal ortamlarda yapılan yardım davranışlarının göz temasıyla birlikte daha derinleştiğini belirtiyor. Barral’a göre göz temasının taşıdığı beş temel anlam var: Samimiyet Duygusal yakınlık Otorite Değerlendirme Güvensizlik Özellikle hizmet sektöründe, müşteri ile çalışan arasında kurulan doğru göz teması, iletişimi yumuşatıp güven duygusunu artırabiliyor. TOPLUMSAL FAYDASI YÜKSEK Psikologlara göre prososyal davranışlar yalnızca bireysel ilişkileri değil, toplumun genel ruh halini de olumlu etkiliyor. Çünkü empati temelli eylemler, karşılıklı anlayış ve saygının yayılmasına katkı sağlıyor. KAYNAK: GERÇEK GÜNDEM

Geri