Uruguaylı 'en fakir devlet başkanı' Pepe Mujica hayatını kaybetti / Video

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Uruguay'da 70'li yılların efsane kent gerilla hareketi Tupamaros'un kurucusu olan, radikal demokrasi anlayışı ve sade yaşam tarzıyla tanınan Uruguay'ın eski Devlet Başkanı Jose Mujica (Pepe), 89 yaşında hayatını kaybetti. Mujica, CHP’nin davetiyle 2015’te İstanbul’a geldiğinde, gözaltında kaybolan çocuklarının akıbetini sormak için her hafta Galatasaray meydanında toplanan Cumartesi Anneleri’nin oturma eylemine katılmıştı. KÖPEĞİNİN YANINA GÖMÜLMEK İSTEMİŞTİ Mujica, yemek borusu kanserinin karaciğerine sıçradığını ve artık tedavi görmeyi istemediği duyurarak, köpeğinin yanına gömülmek istediğini açıklamıştı. El Pepe ve “Saraysız başkan” olarak tanınan Uruguay’ın efsanevi lideri Mujica, Búsqueda dergisine verdiği son demeçte, “Bir daha biyokimyasal tedaviye veya ameliyata dayanamam, çünkü vücudum artık buna dayanamıyor. Benden röportaj yapmamı veya başka bir şey yapmamı istemeyin. Döngüm sona erdi. Samimi olarak, ölüyorum. Ve bir savaşçının dinlenmeye hakkı vardır" diye konuşmuştu. Amansız hastalığa yakalandıktan sonraki tedavinin ardından yaşamını Montevideo’daki çiftlik evinde eşi Lucía Topolansky ile birlikte geçiren Mujica, çiftlikteki sekoya ağacının altına, köpeği Manuela’nın yanına gömülmek istediğini söyleyerek, "Orada büyük bir sekoya var (kendisine hediye edilen bir tohumdan ekilmiş). Manuela (köpeği) buraya gömüldü. Beni de buraya gömebilmeleri için tüm evrak işlerini ben yapıyorum. Ve hepsi bu." ifadelerini kullanmıştı. MAAŞININ YÜZDE 90'INI HAYIR KURUMLARINA BAĞIŞLADI Montevideo doğumlu Mujica, 1956’da muhafazakâr Partido Nacional’a katıldı, ancak kısa süre sonra sosyalist hareketlere yöneldi. 1964’te, Küba devriminden ilham alan Tupamaros gerilla hareketine katıldı ve çeşitli soygunlar, kaçırmalar ve saldırılarla gündeme geldi. Hapis yattı, iki kez kaçmayı başardı. 13 yıl boyunca cezaevinde kalan Mujica, 1985’te demokrasiye dönüşle serbest bırakıldı. 1989’da sol hareketlere öncülük eden MPP’yi kurdu ve 1995’te milletvekili, 1999’da senatör olarak siyasete adım attı. 2009’da sol koalisyon Frente Amplio’nun adayı olarak başkanlığa seçildi ve 2010-2015 yılları arasında Uruguay’ın Cumhurbaşkanı olarak görev yaptı. Mujica, mütevazı yaşam tarzıyla da tanındı. Başkanlık döneminde bile küçük mavi VW Beetle’ını kullanmaya devam etti, maaşının yüzde 90’ını hayır kurumlarına bağışladı. “En fakir başkan” olarak anıldı; çünkü onun zenginliği, sahip oldukları değil, ihtiyaç duyduklarıyla ilgiliydi. Hatta, bir keresinde “Fakir, çok şeye sahip olan değil, çok şeye ihtiyaç duyan kişidir” diyerek bu duruşunu vurguladı. Hayatı boyunca devrimci mücadele ve sade yaşamı ile gençler ve dünya genelinde birçok insanın kalbinde yer edinen Mujica, 89 yaşında, sevdiği ailesinin yanında, küçük çiftliğinde vefat etti. Onun mirası, adalete ve insani değerlere bağlı duruşuyla yaşamaya devam edecek.

Geri