Urla'nın ilk Uluslararası Gastronomi Film Festivali: "Sofradan Beyaz Perdeye"

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Festival süresince sadece film gösterimleriyle yetinilmeyecek; çeşitli gastronomi atölyeleri, tadım etkinlikleri, uzman buluşmaları ve söyleşiler de gerçekleştirilecek. Türkiye'nin zengin mutfak kültürünü sinemanın anlatım gücüyle birleştiren etkinlik, gastronomi alanındaki yerel değerleri evrensel bir dile taşımayı hedefliyor. TÜRK MUTFAĞINA SİNEMA KALDIRACI Festivalin direktörü Gülper Ergün, 21 yıllık gastronomi sektörü deneyiminin ardından Türk mutfağını uluslararası sahnede daha görünür kılmak amacıyla bu festivali hayata geçirdiklerini belirtti. Dünyada benzer festivallerin kültürel tanıtım ve turizm açısından önemli katkılar sunduğuna dikkat çeken Ergün, Urla'nın seçilme nedenini ise şöyle açıkladı: "İyi tarım varsa iyi gastronomi vardır. Urla, hem bereketli toprakları hem de Michelin yıldızlı restoranlarıyla bu potansiyele sahip. Yaratıcı mutfak anlayışı ve yerel tarımsal üretimle birleşince bölge gastronomi açısından çok değerli bir noktaya ulaşıyor." YERELDEN BESLENEREK SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK SAĞLANACAK Festivalin sürdürülebilirliği için yerel üreticiler, şefler ve sivil toplum kuruluşlarıyla iş birliği içerisinde olduklarını vurgulayan Ergün, sinemanın ve gastronominin birleştiği bu tematik festivalle yeni bir farkındalık yaratmak istediklerini söyledi. Festivalin sadece gösteri amaçlı değil; üretim, paylaşım ve kültürel etkileşim zeminine de dayandığını ifade etti. FESTİVALDE ÖNE ÇIKAN ETKİNLİKLER Festivalin programı, hem sinema hem de gastronomi meraklıları için geniş bir yelpazeye sahip. Etkinlik kapsamında Feyza'nın Mutfağı filmi gösterilecek, şef Serkan Anavatan “Yarımada Mutfağına Modern Bakış” söyleşisine katılacak. Ayrıca, Digesting Sustainability adlı belgeselin dünya prömiyeri de Urla'da yapılacak. Yönetmen Ezel Akay, şef İsmet Gecikmiş ve Handan Kaygusuzer “Esnaf Lokantaları Hikayeleri” oturumunda, Serdar Akar, Güven Kıraç, Erkan Can ve Vedat Atasoy ise “Başroldeki Mutfaklar” başlıklı söyleşide izleyiciyle buluşacak. Ercan Kesal, Levon Bağış ve Ceylan Ertörer Diaz “Yan Yollar ve Karşılaşmalar” panelinde yer alacak. Ayrıca Manchester Üniversitesi’nden Prof. Dr. İsmail Ertürk ve şef Ahmet Güzelyağdöken'in katılacağı oturumda sanat, ekonomi ve beslenme kültürü masaya yatırılacak. Ebru Ceylan’ın üç gün boyunca sürecek fotoğraf sergisi ise festivalin sanat ayağını oluşturacak. ULUSLARARASI KATILIM VE DOĞAL ÜRÜN ARAŞTIRMALARI Festival, yurt dışından gelen şeflerin katılımıyla daha da zenginleşecek. Şefler, bölgedeki yenilebilir otlar üzerine araştırmalar yapacak ve elde ettikleri bulguları kamuoyuyla paylaşacak. Böylece hem bölgesel botanik çeşitliliğe dikkat çekilecek hem de uluslararası gastronomi çevrelerinin dikkatinin Urla’ya yönelmesi sağlanacak.

Geri