Ünlü şefler sofralarında bu tuzu tercih ediyor, Avrupa pazarlarında yerini aldı

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Sivas’ın Zara ilçesinde, Beydağı’nın eteklerinde yer alan Kardere köyündeki doğal tuzlada, sarı rengi nedeniyle “altın tuz” olarak adlandırılan kaynak tuzunun hasadı başladı. Haziran sonunda başlayan üretim süreci, eylül ayının ilk haftasına kadar devam edecek. 12. KUŞAKTAN GELENEKSEL ÜRETİM Tuzlanın işletmesini sürdüren Habibe Belgin Yılmaz, 12. kuşak olarak üretime devam ettiklerini belirterek, atalarından kalan bu mirası geleneksel yöntemlerle yaşattıklarını söyledi. Yılmaz, "Tuz bizim için yar misali sevdiğimiz, çıkardığımız bir şey. İnsanlara sağlıklı tuz ürettiğimiz için de mutluyuz" dedi. MİNERAL ZENGİNİ KAYNAK TUZU Yılmaz, bu özel tuzun “mineral yumağı” olarak bilindiğini ve içeriğinde faydalı elementler barındırdığını ifade etti. “Faydalı elementlerden vücudunuza yarayanı alıyorsunuz, geriye kalanı ise sindirip atabiliyorsunuz” diyen Yılmaz, tuzun sarı rengi ve doğal yapısı nedeniyle “altın tuz” olarak anıldığını vurguladı. YURTDIŞINDAKİ ŞEFLERİN TERCİHİ Kaynak tuzunun Almanya, Belçika ve İsveç’te marketlerde ve özel restoranlarda satıldığını belirten Yılmaz, Fransa'da tanınmış bir şefin ve Türkiye’de birçok ünlü ismin bu ürünü lezzet ve sağlık açısından tercih ettiğini dile getirdi. Yıllık yaklaşık 35 ton üretim yapıldığı belirtildi. GECİKEN HASADIN NEDENİ RAKIM Tuzlanın 1570 metre rakımda bulunduğunu hatırlatan Yılmaz, “Her tarafta yaz varken, biz burada dağlarda kar görebiliyoruz” diyerek üretime geç başlanmasının bu duruma bağlı olduğunu ifade etti. DOĞAL VE ELLE HASAT İşletmecinin oğlu İlhami Doğukan Kaya da geleneksel yöntemlere bağlı kalındığını vurgulayarak, "300 yıl önce dedelerimiz nasıl üretim yapmışsa o şekilde devam ediyoruz. Endüstriyel makine kullanmıyoruz. Elle hasat yaptıktan sonra yine elle çuvallayıp, paketleme yapıyoruz" dedi. TURİZM UZMANINDAN BİLİMSEL AÇIKLAMA Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nden Doç. Dr. İbrahim Tuğkan Şeker ise kaynak tuzunun Anadolu’nun şifalı hazinelerinden biri olduğunu ifade etti. Bu tuzun, sodyum, potasyum, magnezyum, kalsiyum ve demir gibi mineraller bakımından zengin olduğunu belirten Şeker, rafine edilmeden doğrudan sofralara ulaşmasının sağlıklı yaşam arayışındaki tüketiciler için önemli bir avantaj sunduğunu söyledi. Şeker ayrıca, bu tuzun yalnızca mutfakta değil, solunum terapileri ve banyo tuzları gibi farklı alanlarda da kullanıldığını sözlerine ekledi. (SÖZCÜ)

Geri