A
Admin
Yönetici
Yönetici
Türkiye'nin yerli jet eğitim uçağı HÜRJET, İspanya’ya ihraç edilecek. Airbus iş birliğiyle gerçekleşecek proje iki fazda yürütülecek ve üretim süreçleri yerelleştirilecek. HÜRJET İSPANYA’YA İHRAÇ EDİLİYOR Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ), tamamen yerli imkânlarla geliştirdiği HÜRJET jet eğitim uçağı için İspanya ile önemli bir adım attı. TUSAŞ ve Airbus arasında imzalanan stratejik mutabakat zaptı kapsamında, HÜRJET’in Avrupa pazarına açılması yönünde resmi süreç başlatıldı. Mayıs ayında temelleri atılan ihracat süreci, bugün itibarıyla somut hale geldi. HÜRJET, Avrupa’daki ilk müşterisi olarak İspanya’ya satılacak. STRATEJİK ORTAKLIKLA AVRUPA PAZARI AÇILIYOR TUSAŞ tarafından yapılan açıklamada, “HÜRJET Avrupa yolunda emin adımlarla ilerliyor” ifadeleri kullanıldı. Mutabakat, sadece uçak satışını değil, mühendislik iş birliği, sistem entegrasyonu ve yerelleştirme gibi alanları da kapsıyor. Bu ortaklık, Türkiye’nin havacılık alanındaki teknolojik yetkinliğini Avrupa’ya taşıma hedefiyle şekillendi. İLK ETAPTA 30 UÇAKLIK TESLİMAT TUSAŞ Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu, TRT Haber’e yaptığı açıklamada Airbus ile yürütülen sürecin üçüncü aşamasına geçildiğini belirtti. Demiroğlu, “Hedefimiz inşallah Eylül sonuna kadar İspanya Savunma Bakanlığıyla Airbus ile beraber kurduğumuz ortaklığın imzalaması kaldı. Onu da biz Eylül sonuna kadar bitirmeyi planlıyoruz. Ekim ayı içerisinde en geç bu imzaların atılıp projeye başlanılması hedefleniyor” dedi. İlk aşamada 30’dan fazla HÜRJET için mutabakat sağlandı. Bu sayının 36’ya kadar çıkabileceği, nihai kararın ise hükümetler düzeyinde alınacağı belirtildi. TESLİMAT İKİ AŞAMADA GERÇEKLEŞECEK Proje iki ana fazdan oluşacak. İlk fazda yaklaşık 18 adet HÜRJET doğrudan Türkiye’den teslim edilecek. İkinci fazda ise bazı alt sistemler İspanya’da üretilecek ve uçaklara entegre edilecek. Son aşamada, Türkiye’den gönderilen uçaklar İspanyol savunma sistemlerine uyumlu hale getirilecek. Bu kapsamda HÜRJET’in NATO uyumlu sistemlerle donatılması ve İspanyol ihtiyaçlarına göre özelleştirilmesi planlanıyor. Böylece uçaklar, İspanyol Hava Kuvvetleri’nin aktif envanterine dahil edilecek. AVRUPA’DA YENİ PAZARLARIN KAPISI AÇILIYOR İmzalanan bu mutabakat, yalnızca İspanya ile sınırlı kalmayıp Avrupa’daki diğer NATO ülkelerinde de HÜRJET’in potansiyel bir seçenek haline gelmesini sağlayacak. Airbus iş birliği, uçağın uluslararası tanıtımı ve pazarlanmasında önemli rol oynayacak. HÜRJET'İN TEKNİK ÖZELLİKLERİ HÜRJET, süpersonik hızlara ulaşabilen, ileri düzey aviyonik sistemlerle donatılmış bir jet eğitim uçağı olarak tasarlandı. Aynı zamanda hafif taarruz görevlerinde de kullanılabiliyor. Esnek yapısıyla modern hava kuvvetlerinin farklı ihtiyaçlarına cevap verebilecek kapasiteye sahip. (Donanım Haber)