Tesbih, zikir ve sureler: Cuma günü hangi dualar okunmalı , sevabı nedir? Hacet duası ve kabul olacak dualar

A

Admin

Yönetici
Yönetici
Mübarek Cuma günü, İslam’da özel bir öneme sahiptir. Bu günde namaz, zikir ve dualarla ibadet etmek tavsiye edilir. Müslümanlar, Cuma namazından sonra çeşitli duaları ve sureleri okuyarak manevi fayda sağlarlar.

CUMA GÜNÜ İÇİN ÖNERİLEN TESBİH VE ZİKİRLER

Salavat-ı Şerife: “Allahümme salli alâ Muhammedin ve alâ âli Muhammed” şeklinde okunur, Cuma günü ve gecesi bolca salavat getirilir.

Sübhaneke: Cuma namazının farzından önce içtenlikle okunur.

Kelime-i Tevhid: “Lâ ilâhe illallah”

Kelime-i Şehadet: “Eşhedü en lâ ilâhe illallah ve eşhedü enne Muhammeden abdühu ve Rasuluhu”

Ayat-ül Kürsi: Allah’ın birliğini ve büyüklüğünü anlatır, Cuma günleri okunması özellikle sevaptır.

Kur’an-ı Kerim ve Fatiha Suresi: Özellikle Cuma günü okunması tavsiye edilir.

İstiğfar: “Estağfirullah”

Tasbih: “Subhanallah”

Tahmid: “Elhamdulillah”

Takbir: “Allahu Akbar”

Cuma Suresi ve A’la Suresi: Bu surelerin okunması tavsiye edilir.

CUMA GÜNÜ DUASI

Okunuşu: “Allahumme yâ ganiyyü, yâ Hamidü, yâ Mübdiü, yâ Mu’idu, yâ Rahîmü, yâ Vedûd.Eğisni bi helâlike an harâmike bitâatike an ma’siyetike vebi fadlike ammen sivâke.”

Türkçe Anlamı: “Ey Gani, Ey Hamid, Ey icad edici ve Ey iade edici, Ey merhamet sahibi ve Ey muhabbet eden Allah’ım. Helalin ile beni haramdan sakındır, taatın ile mâsiyetinden beni uzaklaştır. Fazlü keremin ile senden gayrısını bana unuttur.”

Diğer dualar arasında:

“Allah’ım! Beni amellerin ve ahlâkın en güzeline kavuştur. Onların en güzeline ancak sen ulaştırabilirsin. Beni kötü işlerden ve kötü ahlâktan muhafaza et. Bunlardan ancak sen koruyabilirsin.” (Nesâi, İftitâh, 16.)

“Allah’ım! Bana öğrettiklerinle beni faydalandır. Bana fayda verecek ilmi bana öğret ve ilmimi artır.” (Tirmizî, Deavât 128.)

“Yâ Erhamerrâhimîn, Resul-i Ekremin (a.s.m) hürmetine, bizi onun şefaatine mazhar ve sünnetinin ittibaına muvaffak ve dâr-ı saadette onun âl ve ashâbına komşu eyle! Âmin, âmin, âmin.”

HACET DUASI

“Halîm ü Kerîm Allah’tan başka ilah yoktur. Arş-ı Azîm’in Rabbi Allah’ı tesbih ederim. Hamd alemlerin Rabbi Allah’a mahsustur. Rabbim, Senden, rahmetinin gereklerini, merhametini celbedecek şeyleri, gerçekleşmesi muhakkak olan mağfiretini, günahtan korunmayı, her türlü iyiliği kazanmayı, her türlü günahtan da selâmette olmayı istiyorum. Bende bağışlamadığın hiçbir günah, gidermediğin hiçbir keder, Senin rızana muvafık olup da karşılamadığın hiçbir ihtiyaç bırakma Ya Erhamerrahimin.”

CUMA GÜNÜ OKUNACAK SURELER

Fatiha Suresi - Zilzâl Suresi - Duhan Suresi - Kehf Suresi - Hud Suresi

CUMA GÜNÜ ÇEKİLECEK TESBİHLER, ZİKİRLER VE ESMALAR

100 defa “YA ALLAH” - 1000 defa “YA VALİ”- 200 defa “LA İLAHE İLLALAHÜ’L MELİKÜ’L HAKKU’L- MÜBİN”- 100 defa “YA DARR”- 1000 defa “YA VELİYYÜ YA ALLAH”- 100 defa “Ya Allah, Ya Hu”- 1062 defa “Yâ Bâis”- 100 defa “Ya Rahman”- 100 defa “Ya Gaffar”

Bazı esmalar ve tekrar sayıları:

Ya Gaffar – 1281, Ya Vehhâb – 14, Ya Rezzak – 308, Ya Bâsıt – 72, Ya Lâtif – 129, Ya Hakîm – 78, Ya Mecîd – 57, Ya Bâis–573, Ya Hakk – 108, Ya Vekil – 66, Ya Metîn – 500, Ya Muhsî – 148, Ya Hasîb – 80, Ya Kerim – 270, Ya Rakîb–312, Ya Muhyî – 68, Ya Nâfi’ – 201, Ya Nûr – 256, Ya Vâcid – 14, Ya Mâcid – 48, Ya Ehad – 13, Ya Âhir – 801, Ya Berr – 202, Ya Muğnî – 1100, Ya Vâris – 707

CNN

Geri