“Nadir toprak elementleri savaş nedeni olacak”

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Hoca Ahmed Yesevi Vakfı’nın 15 günde bir geleneksel olarak düzenlediği sabah kahvaltılı toplantılar devam ediyor. Küçük Ayasofya Camisi yanındaki Hüseyin Ağa Medresesi’ndeki vakıfta bu kez Prof. Dr. Bahattin Yalçın, “Türkiye’nin nadir toprak elementlerinin stratejik önemi” başlıklı konferans verdi. Türkiye Kimya Derneği Başkanı, Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yalçın sözlerine, “Uluslararası diplomasi varsa, ben de bilim diplomasisi alanında ülkem için uğraş veriyorum” diye başladı. Devletimiz bu sahada patentler almalıdır Nadir toprak elementlerinin giderek öneminin arttığını, samaryumun bunlardan biri olduğunu belirten Bahattin Yalçın, şöyle konuştu: “Eskişehir ve Malatya’da nadir elementler var. Türkiye, 694 milyon ton nadir toprak elementi rezerviyle Çin’den sonra en büyük ikinci NTE rezervine sahiptir. ETİ Maden bunları işliyor. Toryum bazlı nükleer santrallerin şu an kullanılan sistemi artık kalkıyor. Bunun yerine toryum reaktörler çıktı. Bu konu çok önemli. Devletimiz bu sahada patentler almalıdır.” Yeryüzünde siyasi dengelerin bozulmasının nedenlerinden birinin nadir toprak elementleri olduğunu anlatan Yalçın, şunları söyledi: “Petrolden sonra savaşların en büyük nedeni nadir toprak elementleri olacak. ABD Başkanı Trump, Ukrayna’daki nadir toprak elementlerine göz dikti. Çünkü kendi ülkesindeki nadir elementler az, yeterli değil. Grönland, özellikle nadir toprak elementleri, uranyum ve hidrokarbon rezervleriyle dikkat çekmektedir. Trump’ın Grönland’ı almak istemesinin asıl nedeni budur.” Kuzey Afrika’nın çok önemli bir yer olduğunu, Osmanlı’dan bize yadigâr olduğunu belirten Yalçın, “Bir öğrencim bana, ‘Hocam Çin buralarda çalışmalar yapıyor. Türkiye burada niye yok, Türkiye nerede?’ diye sordu. Bu sözleri unutamıyorum” ifadelerini kullandı. Bahattin Yalçın, bir soru üzerine, “yurdumuzun topraklarının çok kıymetli olduğunu, ancak son yıllarda bazı yanlış tohumların kullandırılarak bu verimliliğini kaybetmek üzere olduğunu” söyledi.(Hüdavendigâr Onur)

Geri