LGS tercihleri başladı: Adım adım yerleştirme süreci ve dikkat edilmesi gerekenler

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında yapılacak tercih sürecine ilişkin detayları yayımladığı kılavuzla duyurdu. 2025 yılı için tercih tarihleri belirlenirken, sürecin nasıl işleyeceği ve kimlerin hangi okulları tercih edebileceği de netleşti. Hem merkezi sınav puanıyla öğrenci alacak liseler hem de yerel yerleştirmeyle öğrenci kabul edecek okullar için başvurular 14 Temmuz Pazartesi günü başladı. Öğrenciler, tercihlerini 24 Temmuz 2025 tarihine kadar tamamlayabilecek. LGS Tercihleri Nasıl Yapılacak? Tercih süreci üç ana grupta yürütülecek: Merkezi sınav puanıyla öğrenci alan okullar, yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar. Merkezi sınava giren öğrenciler, öncelikle yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar listesinden tercih yapmak zorunda olacak. Bu tercih yapılmazsa, sistemde merkezi sınavla öğrenci alan okullar ya da pansiyonlu okullar ekranı açılmayacak. Yerel yerleştirme tercih ekranında öğrenciler en fazla 5 okul tercih edebilecek. Bu tercihlerde ilk 3 okul, öğrencinin kayıt alanında olmak zorunda olacak. Ayrıca aynı okul türünden (örneğin Anadolu lisesi ya da meslek lisesi) en fazla üç tercih yapılabilecek. Merkezi Yerleştirme Detayları Merkezi sınav puanıyla öğrenci alacak okullar arasında fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, Anadolu liseleri, imam hatip liseleri ve proje okulları yer alıyor. Bu okullardan en fazla 10 tanesi tercih edilebilecek. Puan eşitliği durumunda ise sırasıyla Okul Başarı Puanı (OBP), yıl sonu başarı puanları, devamsızlık gün sayısı, tercih sıralaması ve yaş kriteri devreye girecek. Depremzede Öğrencilere Pozitif Ayrımcılık 6 Şubat 2023 depremlerinden etkilenen illerde eğitim gören öğrenciler için ayrıcalık tanındı. Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Osmaniye ile Gaziantep’in Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde 2024-2025 eğitim öğretim yılını tamamlayan öğrenciler, hem bulundukları kayıt alanlarından hem de diğer illerdeki tüm yerel yerleştirme okullarından tercih yapabilecek. Nakil Süreci ve Ek Kontenjanlar Yerleştirmeye esas iki nakil dönemi uygulanacak. Her dönemde merkezi sınav puanıyla öğrenci alan okullar, yerel yerleştirme ve pansiyonlu okullar için üçer tercih yapılabilecek. İlk yerleştirmede okula yerleşemeyen öğrenciler, ikinci nakil döneminde kayıt alanından en az iki okul seçmek zorunda olacak. Ayrıca merkezi sınavla öğrenci alan okullarda her 30 kişilik kontenjan için 1 ek kontenjan ayrılacak. Ancak bu ek kontenjanlar sadece ilk yerleştirme döneminde geçerli olacak. Yetenek Sınavı ve Özel Okullar Yetenek sınavı ile öğrenci kabul eden okullar ile özel okulların kayıtları da 14-24 Temmuz tarihleri arasında yapılacak. Bu kurumlara kayıt yaptıran öğrencilere sistem üzerinden tercih ekranı açılmayacak. Ancak kayıtlarını iptal ettirenler tercihte bulunabilecek. Sonuçlar 4 Ağustos’ta Açıklanacak Tüm tercih işlemlerinin ardından yerleştirme sonuçları ve boş kalan kontenjanlar 4 Ağustos 2025 tarihinde MEB'in resmi internet sitesi üzerinden ilan edilecek. (NTV)

Geri