A
Admin
Yönetici
Yönetici
Kurban Bayramı’nın yaklaşmasıyla birlikte Sivas’ta bıçak ustaları yoğun bir çalışma temposuna girdi. Kurbanlık kesimi için hazırlık yapan vatandaşların talepleri, bıçakçılarda hareketliliğe neden oldu. Kentin önde gelen bıçak ustaları arasında yer alan Emre Göçeri, artan taleplere yetişebilmek için mesai saatlerini uzatarak gece geç saatlere kadar çalışıyor. Yıllık Hazırlık, Bayram Öncesi Yoğunlukla Karşılık Buldu Her yıl olduğu gibi bu yıl da Kurban Bayramı öncesi Sivas’ta bıçak üretimi hız kazandı. Ustalar, kurban kesiminde kullanılacak özel bıçakların üretimine aylar öncesinden başladıklarını belirtiyor. Bıçak ustası Emre Göçeri, “Hazırlıklarımıza bir yıl öncesinden başladık. Şu anda talepler düşük gibi görünse de bayrama son üç gün kala yoğunluk zirveye ulaşır. Dükkanın önü dolup taşar” diyerek sürece dair bilgi verdi. Sivas Bıçağına Talep Artıyor Göçeri, Sivas bıçağına özgü üretim detaylarına dikkat çekerek ağız açımı denilen bölgenin kalitenin belirleyicisi olduğunu vurguladı. “Vatandaş bıçak alırken özellikle ağız açımına dikkat etmeli. Bu kısmın düzgün ve ince işçilikle yapılmış olması, kesim kolaylığı açısından önemli” dedi. Ayrıca paslanmaz çelik ve makas çeliği gibi farklı tercihlere göre üretim yaptıklarını belirtti. Deneyimli kullanıcıların makas çeliğini tercih ettiğini, günlük kullanımda ise paslanmaz çeliğin öne çıktığını ifade etti. Seri Üretimle Zaman Kazanılıyor Kurban Bayramı öncesi artan talebe yetişebilmek için bıçak ustaları seri üretime yönelmiş durumda. Emre Göçeri, geçmişte bir bıçağın 56 işlemden geçtiğini ancak kaliteyi koruyarak bu sayıyı 21’e düşürdüklerini belirtti. Bu sayede üretimde hız kazanıldığını söyleyen Göçeri, mutfak bıçağının ortalama 4-5 saatte tamamlandığını aktardı. Bileme Talepleri Son Günlerde Artıyor Kurban Bayramı hazırlıkları sadece yeni bıçaklarla sınırlı kalmıyor. Kullanıcılar, mevcut bıçaklarını da bilemek için ustaların kapısını çalıyor. Göçeri, şu an için bileme taleplerinin düşük olduğunu ancak bayrama günler kala bu alanda da ciddi bir yoğunluk yaşandığını dile getirdi. “Bayramdan üç gün önce dükkanın önü dolup taşar. Yoğunluktan adım atacak yer kalmaz” diyerek sürecin nasıl ilerleyeceğini öngördü.