A
Admin
Yönetici
Yönetici
Betül Topaklı / Milliyet.com.tr -Betül Fırat, 1991 yılında Kahramanmaraş’ta doğdu. Annesi ev hanımı, babası şoförlük yapan Betül’ün biri kız, biri erkek olmak üzere iki kardeşi vardı. Ailenin en büyük çocuğu olan Betül, küçükken içine kapanık ve sessiz bir yapıya sahipti. Bu sebeple bütün ilgi ve alakasını el işlerine verirdi. Bez bebekler yapar, onlara kıyafet diker, boncuklarla bileklik ve kolyeler tasarlardı. El becerilerine olan bu ilgisi, ilkokulda resim öğretmeninin farkındalığıyla daha da pekişti. Öğretmeninin söz konusu bu yeteneğini keşfederek desteklemesi sayesinde Betül, 2003–2005 yılları arasında valilik ve Milli Eğitim gibi kurumlarda resim sergileri açma fırsatı buldu. Lise eğitimini Kayseri Güzel Sanatlar Lisesi’nde yatılı olarak tamamlamasının ardından, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nden mezun oldu. Pedagojik formasyon eğitimi de alarak hem sanatsal hem de eğitim alanında kendini geliştiren Betül, bu süreçte birçok sergiye katıldı ve pek çok ödül kazandı. Sonrasında karşısına hayatının aşkı çıktı. 2014 yılında dünya evine giren Betül, 2017 yılında anne olma duygusunu tattı. Kızı 6 aylık olunca kimyasal madde içermeyen sağlıklı ve eğitici bir oyuncak arayışına giren Betül, o günleri şöyle anlattı:
Alıntı Metni
'KENDİ ATÖLYEM KURDUM, DESTEK ALDIM'
Betül, çocuk gelişimi mezunu ve anaokulu öğretmeni olan eşinin yönlendirmeleriyleçocukların bilişsel, duygusal ve psikomotor gelişimlerini destekleyen kendi oyuncaklarını tasarlayıp üretmeye başladı. Başlangıçta evinin balkonunda üretime başlayan Fırat, zamanla gelen taleplerin artmasıyla birlikte daha profesyonel adımlar attı. Piyasalarda aradığı özelliklerde ürün bulamadığı için kendi oyuncaklarını tasarlayıp üretmeye karar veren girişimci kadın, “Yakın çevremden gelen yoğun taleplerle işlerim büyüdü ve kendi atölyemi kurdum. Bu süreçte KOSGEB desteğinden faydalandım. Gelişimime devam ederek, daha profesyonel ve seri üretim yapabilmek adına KOSGEB’in makine ve ekipman desteğiyle makinelerimi aldım” dedi.
Mahallede kurduğu mini atölyede "sesli harfler", "yazmaya başlıyorum", "daire denge", "kaydırmalı puzzle", "desen matrisi", "ağaç eşleştirme oyunu" ve "çarkıfelek" gibi daha çok eğitime yönelik ürünler üreten Betül, ürettikleri oyuncakların doğal malzemelerden yapıldığını ve çocukların sağlığına zarar vermediğini dile getirdi.
Alıntı Metni
'SADECE OYUNCAK DEĞİL, GELECEK SUNMAYI DA AMAÇLIYORUM'
Bugün itibarıyla oyuncaklarının yurt içinin yanı sıra Fransa ve KKTC gibi farklı ülkelere de ulaştığını söyleyen Betül, “Ürettiğim doğal ahşap oyuncaklar kimyasal içermemesi, sürdürülebilirliği ve çocukların gelişimine sağladığı katkılar nedeniyle büyük beğeni topluyor ve yüksek talep görüyor. En büyük hayalim güçlü, güvenilir ve ilham veren bir marka olmak. Daha fazla çocuğun gelişimine katkı sunmak, düşünen, hayal gücünü kullanan ve bilinçli bireyler olarak yetişmelerine destek olmak istiyorum. Her bir oyuncakla sadece bir ürün değil, aynı zamanda bir hayal, bir değer, bir gelecek sunmayı amaçlıyorum” diyerek sözlerini noktaladı.