Jandarma uzman erbaş alımı kadroları açıklandı! KPSS puanıyla katılmak için şartlar belli oldu

A

Admin

Yönetici
Yönetici
İçişleri Bakanlığı’na bağlı Jandarma Genel Komutanlığı, 2026 yılı uzman erbaş temini kapsamında 8 bin personel alımı gerçekleştirecek. Resmî Gazete’de yayımlanan duyuruya göre başvurular KPSS puanı üzerinden yapılacak.

KADROLAR BELLİ OLDU

Toplamda 8 bin uzman erbaşın alımı şu kadrolarda olacak:

7 bin 87 jandarma

3 at bakıcısı

10 bot serdümeni

500 sıhhiyeci

80 muhabere personeli

10 havacılık (5 uçak/helikopter teknisyen yardımcısı, 5 havacılık itfaiyesi)

300 lojistik (mesleki nitelikli)

10 bando alt branşı

Askerlik 2

BAŞVURULAR NE ZAMAN VE NASIL YAPILACAK?

Başvurular 20 Ağustos – 3 Eylül 2025 tarihleri arasında internet üzerinden alınacak.

BAŞVURU ŞARTLARI

Türk vatandaşı ve erkek olmak

2026 yılı alımına yönelik ortaöğretim (lise), ön lisans veya lisans mezunu olmak

KPSS puanı olan adaylar başvurabilecek; KPSS puanı olmayanlar başvuru yapamayacak

KPSS şartları branşa göre değişiyor:

Jandarma, at bakıcısı, bot serdümeni, sıhhiyeci, muhabere, havacılık ve bando alt branşları için 2023-2024 yıllarına ait KPSS puanının (P3, P93, P94) 60 ve üzeri olması gerekiyor.

Lojistik (mesleki nitelikler) alt branşı için 2024 yılı KPSS puanının (P93, P94) 50 ve üzeri olması yeterli.

İlköğretim (ortaokul) mezunu adaylardan KPSS puanı aranmayacak; başvuru kılavuzunda belirtilen mesleki yeterlilik kriterlerinden birine sahip olmaları ve belgeyi başvuru sistemine yüklemeleri yeterli olacak.

YAŞ VE ASKERLİK KRİTERLERİ

Düzeltilmemiş nüfus kaydına göre 01 Ocak 2025 itibarıyla 20 yaşını doldurmuş ve 27 yaşını bitirmemiş olmak (01 Ocak 2006 – 01 Ocak 1998 tarihleri arasında doğanlar).

Askerlik hizmetini yapma şartı aranmaz; ancak askerlik hizmetindeyken başvuranlar, birlik komutanlıklarınca düzenlenen nitelik belgesinden 80 ve üzeri puan almış olmalıdır.

Askerliğe elverişli değildir raporu olmamak

Askerliğini tamamlamış adayların terhisinin üzerinden beş yıldan fazla geçmemiş olmak (20 Ağustos 2020 sonrası terhis)

BOY, KİLO VE SAĞLIK ŞARTLARI

Boy en az 167 cm, en fazla 210 cm

Kilo, başvuru kılavuzunda belirtilen boy-kilo tablosuna uygun olmalı

Sağlık raporu: TSK, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı Sağlık Yeteneği Yönetmeliğine göre “Uzman Erbaş Olur” kararlı sağlık kurulu raporu almak

DİSİPLİN VE EĞİTİM ŞARTLARI

Askeri okullar veya Jandarma/Sahil Güvenlik Akademisi ve bağlı eğitim komutanlıklarından çıkarılmamış olmak

Ortaöğretim kurumlarında örgün öğretim dışına çıkarma cezası almamış olmak

Geri