İzmir’de 6 ayda 380 olimpik havuzluk su nasıl tasarruf edildi?

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
İzmir Büyükşehir Belediyesi, su ve enerji yönetimi alanındaki çalışmalarıyla 2025 yılının ilk 6 ayında büyük bir tasarruf sağladı. Belediyenin bir yıl için belirlediği yüzde 30’luk tasarruf hedefi yılın ilk yarısında aşıldı. Elde edilen veriler, su kullanımında yaklaşık yüzde 33’lük azalmaya işaret ediyor. 950 BİN METREKÜP SU TASARRUFU SAĞLANDI 2024 ve 2025 yıllarının ilk 6 aylık dönemleri karşılaştırıldığında yaklaşık 950 bin metreküplük su tasarrufu yapıldığı belirlendi. Bu miktar yaklaşık 380 olimpik yüzme havuzunu doldurabilecek seviyede ve 38 bin hanenin su kullanımına denk geliyor. 420 HANENİN ELEKTRİĞİNE EŞDEĞER TASARRUF Aynı dönem içerisinde enerji tüketiminde de benzer bir düşüş yaşandı. 2025’in ilk 6 ayında, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla 1 milyon 250 bin kilowatt saatlik elektrik tasarrufu sağlandı. Bu da yaklaşık 420 hanenin yıllık elektrik tüketimiyle eşdeğer bir miktara karşılık geliyor. Tasarruf çalışmalarına dair bilgi veren İzmir Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği Temiz Enerji Şube Müdürü Yiğit Beydağ, sürecin yoğun saha çalışmaları ve toplantılarla desteklendiğini belirtti. “Öncelikli amacımız verimliliği artırmak, verimsiz olan abonelikleri veya araçları belirlemek, gereksiz kullanımı engellemek. Olağandışı artış gördüğümüz noktada yerinde tespitlerle kayıp kaçakları ya da hizmet dışı kullanımları belirliyoruz. Ardından yer tespiti ve alanda incelemeler neticesinde bakımlar yapılıyor. Çalışmalarımız sonucunda tasarrufta artış gözlemliyoruz.” ENERJİ VE SU YÖNETİM BİRİMİ KURULDU İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2024 yılının Haziran ayından itibaren su ve enerji yönetimini merkezileştirmek amacıyla Enerji ve Su Yönetim Birimi’ni kurdu. Bu birim, belediye içindeki tüm birimlerin tüketim verilerini analiz ederek israfın önüne geçmeye yönelik adımlar atıyor. TALİMATNAME TÜM BİRİMLERE GÖNDERİLDİ Beydağ, su ve enerji tasarrufu konusundaki talimatnamenin İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay’ın imzasıyla tüm birimlere iletildiğini aktardı.“Farkındalığı her noktaya yaymak istiyoruz. Bu kapsamda eğitim faaliyetlerine başladık. Çalışmalarımızı belediyemizin tüm birimlerine aktarıyoruz. İlgili daire başkanlıklarının yoğun katılımıyla toplantı yaptık. Sürece dahil ederek onların da yerinde çözümlerle bizlere yardımcı olmasını amaçlıyoruz. Ayrıca ilçe belediyelerini de bu sürece dahil etmek amacıyla ilgili birimlerde görev alan kişilerle toplantı yaptık. Çalışmalarımızı ve çalışmalar sonucunda elde ettiğimiz kazanımları aktardık. Şu anda su krizi gündemde ve toplumsal farkındalık da bu noktada çok hızlı artıyor. Biz de eğitim faaliyetlerimizi hızlandırarak vatandaşlarımızın da bu konuda daha hassas davranmalarını hedefliyoruz.” KÜLTÜRPARK'TA EĞİTİM TOPLANTISI DÜZENLENDİ İzmir Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı tarafından Kültürpark 1 No’lu Hol’deki Çetin Emeç Toplantı Salonu’nda “Su ve Enerji Yönetimi” konulu bir eğitim gerçekleştirildi. Eğitime belediye birimleri ve ilçe belediyelerinden temsilciler katıldı. Eğitimde iklim değişikliği, enerji yönetimi, “Su ve Enerji Kaynakları Kullanım Talimatnamesi” ve tasarruf stratejileri ele alındı. İKLİM EYLEM PLANI HAZIRLANDI İzmir Büyükşehir Belediyesi, sera gazı salınımını azaltmayı ve iklim değişikliğinin etkilerine karşı dirençli bir kent yapısı oluşturmayı hedefleyen İzmir Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı’nı (İzmir SECAP) daha önce kamuoyuna sunmuştu. AKILLI ŞEHİRLER MİSYONUNA DAHİL OLUNDU Büyükşehir Belediyesi, Avrupa Birliği'nin "İklim Nötr ve Akıllı Şehirler Misyonu"na da dahil olarak bu alandaki hedeflerini uluslararası ölçekte sürdürmeye devam ediyor.

Geri