A
Admin
Yönetici
Yönetici
İzmir Ticaret Odası (İZTO) koordinasyonunda faaliyetlerini sürdüren İzmir Model Fabrika, 2025’in ilk 6 ayında 121 firmaya verimlilik ve dönüşüm desteği verdi. Ocak-Haziran döneminde toplamda 269 günlük saha çalışması yürütüldü. EN FAZLA TALEP YALIN OLGUNLUK ANALİZİNE Firmaların en çok başvurduğu hizmet “Yalın Olgunluk Değerlendirme Analizi” oldu. Bu analiz kapsamında 110 firmaya birebir saha desteği sunularak üretim süreçlerindeki verimsizlikler tespit edildi ve iyileştirme önerileri geliştirildi. İzmir Model Fabrika’nın uygulamalı eğitim modeli olan “Öğren & Dönüş” programı kapsamında 5 firmada yalın üretim teknikleri doğrudan üretim hatlarında uygulandı. Bu firmalar, teorik bilginin yanı sıra pratikte de dönüşüm adımları attı. PROJE BAZLI UYGULAMALARDA 94 GÜNLÜK DESTEK 3 ayrı firmada yürütülen proje bazlı uygulamalarla daha kapsamlı dönüşüm süreçleri başlatıldı. Bu projelerde toplam 94 gün boyunca sahada danışmanlık desteği verildi. Uygulamalar yalın üretimin yanı sıra dijitalleşme başlıklarını da kapsadı. Model Fabrika tarafından yürütülen Dijital Dönüşüm Teşhis (DDX) çalışmaları kapsamında 2 firmada dijital olgunluk seviyeleri değerlendirildi. Bu işletmelere özel dijital yol haritaları oluşturularak Endüstri 4.0’a geçiş adımları planlandı. “FİRMALARIMIZLA BİRLİKTE BÜYÜYORUZ” İzmir Model Fabrika Yönetim Kurulu Başkanı ve İZTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cemal Elmasoğlu, süreçle ilgili yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “İzmir Model Fabrika olarak 2025 vizyonumuzu; dijitalleşmede hız, sürdürülebilirlikte kalıcılık olarak belirledik. İlk 6 aylık süreci İzmirli firmaların yoğun ilgisiyle tamamladık. Yıl sonuna kadar daha çok firmanın dönüşüm yolculuğuna eşlik etmek en büyük temennimiz.” MODEL FABRİKA SAYISI 15’E YÜKSELECEK Elmasoğlu, şu anda Türkiye genelinde 10 model fabrikanın aktif olarak hizmet verdiğini, Denizli, Kocaeli, Malatya, Tekirdağ ve Trabzon’daki model fabrikaların da 2026 yılı sonuna kadar tamamlanmasının planlandığını ifade etti. “Ülke genelinde, ‘Model Fabrika’ların çoğalması, daha çok firmanın bu hizmetlerden yararlanması, ekonomimizin büyümesine ciddi katkılar sağlayacaktır.” İZMİR MODEL FABRİKA’NIN KURUMSAL YAPISI İzmir Model Fabrika, T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, İzmir Ticaret Odası (İZTO), Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO), İzmir Ekonomi Üniversitesi ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) iş birliğiyle 2020 yılında kuruldu.