A
Admin
Yönetici
Yönetici
İstanbul Ticaret Üniversitesinden: İSTANBUL TİCARET ÜNİVERSİTESİ LİSANSÜSTÜ EĞİTİM VE ÖĞRETİM YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK MADDE 1- 2/7/2017 tarihli ve 30112 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan İstanbul Ticaret Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliğinin 10 uncu maddesinin onuncu fıkrasında yer alan “2547 sayılı Kanunun 46 ncı maddesi çerçevesinde” ibaresi “ek süreler için” şeklinde değiştirilmiştir. MADDE 2- Aynı Yönetmeliğin 29 uncu maddesinin beşinci ve altıncı fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. “(5) Öğrenciler öğrenim ücretini ödedikten sonra, ders seçimini gerçekleştirir. Öğrenciler, danışman onayını almak kaydıyla derslere kayıt işlemini tamamlamak zorundadır. Daha önce programdan ilişiği kesilen öğrenciler, aynı programa kayıt yaptırmak isterlerse, anabilim dalı başkanlığının intibak önerisine göre kayıt ücretini ödedikten sonra danışman onayı ile derslere kayıt işlemini tamamlamak zorundadırlar. (6) Öğrenci, programında öngörülen kredi tutarını, danışmanının önerisi ve enstitü yönetim kurulunun onayı ile Mütevelli Heyet Kararı ile belirlenen program ücretini ödemek koşuluyla tezli veya tezsiz aynı veya diğer yüksek lisans programlardan daha önce almış olduğu yüksek lisans derslerden intibak yapılmak suretiyle ders yükünü tamamlayabilir. Bu derslerin sayısı Üniversite dışından gelen öğrenciler için en fazla dört tane, Üniversiteden mezun öğrenciler için ise ilgili kurulca değerlendirilen sayıdadır. İntibaklar, ödenecek program ücretini etkilememekte olup program ücretinden mahsup edilmez.” MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 30 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına” ibaresi “enstitü müdürlüğüne” şeklinde değiştirilmiştir. MADDE 4- Aynı Yönetmeliğin 32 nci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde ve aynı maddenin üçüncü fıkrasında yer alan “Dörtlük sistemdeki” ibaresi “Not dönüşümünün zorunlu olduğu durumlarda, dörtlük sistemdeki” şeklinde değiştirilmiştir. “(2) Öğrencilere aldıkları her ders için, aşağıdaki notlardan biri öğretim elemanı tarafından yarıyıl/yarıyıl sonu başarı notu olarak takdir olunur. Harf notlarının sayısal değerleri aşağıdaki gibidir: Başarı Notu Sayısal Değeri Yüzlük Puan AKTS Karşılığı Tanım A 4.00 95-100 Mükemmel A- 3.75 90-94 Çok İyi B+ 3.50 85-89 İyi B 3.25 80-84 Orta-İyi B- 3.00 75-79 Orta C+ 2.75 70-74 Geçer-Orta C 2.50 65-69 Geçer F 0 0-64 Başarısız IA 0 Devamsız” MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin 33 üncü maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. “(1) Genel not ortalamasını yükseltmek isteyen öğrenciler, programın normal süresi içerisinde öğrenim gördükleri yarıyılda almaları gereken derslere ilave olarak ek dersler alabilirler ve/veya aldıkları derslerin sınavlarına girebilirler.” MADDE 6- Aynı Yönetmeliğin 35 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı” ibaresi “enstitü müdürlüğü” şeklinde, aynı maddenin ikinci fıkrasında yer alan “Öğrenci İşleri Daire Başkanlığınca” ibaresi “enstitü müdürlüğü tarafından” şeklinde değiştirilmiştir. MADDE 7- Aynı Yönetmeliğin 37 nci maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve aynı maddenin dördüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır. “(2) Yüksek lisans, doktora ve/veya bilimsel ve yabancı dil hazırlık programlarının ücreti, ders başına eğitim-öğretim ücretleri, yeterlik, tez önerisi, tez izleme, tez, dönem projesi dersi ücreti ve ön kayıt ücreti akademik yılın sonunda bir sonraki akademik yılda uygulanmak üzere, Mütevelli Heyeti tarafından yeniden belirlenir. Program ücreti tezsiz yüksek lisans programları için iki yarıyıl, tezli yüksek lisans programları için dört yarıyıl, doktora programları için sekiz yarıyıl karşılığıdır. Doktoraya lisans derecesi ile kabul edilenler için on yarıyıl karşılığıdır. Tezsiz yüksek lisans programları için azami bir yarıyıl, tezli yüksek lisans programları için azami iki yarıyıl, doktora programları için azami dört yarıyıl ek süre alan öğrenciler Mütevelli Heyeti tarafından belirlenen ek öğrenim ücretini öderler. (3) Bir eğitim-öğretim yılının başında kaydını yaptıran veya kaydını yenileyen öğrencinin herhangi bir sebeple Üniversiteden eğitim dönemi başlamadan enstitüye yapacağı kaydını sildirme talebi halinde kayıt sildirdiği yarıyıla ait ödemiş olduğu eğitim ücreti iade edilir. Öğrencinin eğitim dönemi başladıktan sonra kaydını sildirmesi halinde ise kayıt sildirdiği yarıyıla ait eğitim ücreti iade edilmez, takip eden dönemlere ait varsa ödemiş olduğu eğitim ücreti iade edilir. Öğrenim ücretlerini Rektörlükçe belirlenen süre içinde ödemeyen öğrencilerin o dönem için kayıtları yapılmaz, yenilenmez.” MADDE 8- Aynı Yönetmeliğin 41 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Öğrenci İşleri Daire Başkanlığınca” ibaresi “enstitü müdürlüğü tarafından” şeklinde değiştirilmiştir. MADDE 9- Aynı Yönetmeliğin 45 inci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına” ibaresi “enstitü müdürlüğüne” şeklinde değiştirilmiştir. MADDE 10- Aynı Yönetmeliğin 46 ncı maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde ve aynı maddenin dördüncü fıkrasında yer alan “dönemde” ibaresi “yarıyılda” şeklinde değiştirilmiştir. “(1) Öğrenciler her yarıyıl başında akademik takvimde belirtilen süre içinde kayıtlarını yenilemek zorundadır. Öğrenci, kayıt dondurma talebinin reddedildiği veya kayıt sildirmediği sürece, ilgili yarıyılda program ücretini ödemekle mükelleftir. Kayıt yenileme yapılmayan yarıyıl ve/veya kayıt yenileme işleminin tamamlanabilmesi için program ücretinin veya ders ücretinin ödenmiş olması zorunludur. Yüksek lisans ve doktora programlarının tez ve dönem projesi dersi aşamasındaki öğrencilerinin her yarıyıl tez ve dönem projesi dersine kayıt yaptırmaları zorunludur. Bu koşulu yerine getirmemiş öğrencilerin yarıyıl kayıt yenileme işlemi yapılmaz.” MADDE 11- Aynı Yönetmeliğin 47 nci maddesinin dördüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. “(4) Kayıt dondurma talebinin işleme konulabilmesi için öğrencinin program öğrenim ücretinin en az dörtte birini ödemiş olması koşulu aranır. Aksi halde kayıt dondurma talebi işleme konulmaz.” MADDE 12- Aynı Yönetmeliğin 48 inci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına” ibaresi “enstitü müdürlüğüne” şeklinde değiştirilmiştir. MADDE 13- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer. MADDE 14- Bu Yönetmelik hükümlerini İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü yürütür.