A
Admin
Yönetici
Yönetici
İsrail’in Gazze Şeridi’nde yürüttüğü askeri operasyonlar uluslararası kamuoyunun tepkisini çekerken, Birleşik Krallık yönetiminden sert bir adım geldi. İngiltere, Gazze’de devam eden ablukayı gerekçe göstererek İsrail ile yürütülen ticaret görüşmelerini resmen askıya aldığını duyurdu. İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, parlamentoda yaptığı açıklamada, İsrail büyükelçisinin Londra’daki Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldığını bildirdi. Lammy, Gazze’deki savaşın artık İngiltere-İsrail ilişkilerine doğrudan zarar verdiğini belirtti. “İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜMÜ SAVUNMAYA DEVAM EDECEĞİZ” Dışişleri Bakanı Lammy, yaptığı açıklamada, “İsrail’in Gazze planı Hamas’ı ortadan kaldırmayacak, bölgeye de kalıcı güvenlik getirmeyecek. Askeri operasyonların genişletilmesi, ahlaki açıdan savunulamaz” dedi. İngiliz hükümetinin uzun süredir barışçıl çözüm çabaları yürüttüğünü hatırlatan Lammy, “Tüm bu çabalara rağmen İsrail hükümetinin söylem ve eylemleri endişe verici şekilde sürüyor. Biz iki devletli çözüm vizyonumuzu kararlılıkla savunmayı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı. ORTAK ÇAĞRI: “İSRAİL, ASKERİ OPERASYONLARI DERHAL DURDURMALI” İngiltere, Fransa ve Kanada liderleri tarafından yayınlanan ortak açıklamada da İsrail’e yönelik benzer uyarılar yer aldı. Üç ülke, Gazze’deki askeri operasyonların derhal durdurulması ve insani yardımların engelsiz şekilde ulaştırılması çağrısında bulundu. Açıklamada ayrıca, İsrail’in sınırlı yardım geçişine izin verdiği yönündeki karar, “tamamen yetersiz” olarak değerlendirildi. Yardımların düzenli, güvenli ve tarafsız şekilde ulaştırılması gerektiği vurgulanarak, İsrail’in mevcut uygulamalarının Uluslararası İnsancıl Hukuk’u ihlal etme riski taşıdığı belirtildi. "ZORLA YERİNDEN ETME" VE "İĞRENÇ SÖYLEMLER" TEPKİSİ Üç ülke, Gazze'deki sivillerin kalıcı olarak yerlerinden edilmesi ihtimalini de kesin bir dille reddettiklerini açıkladı. İsrailli yetkililerin, Gazze’nin yıkımı ve sivillerin yer değiştirmesine ilişkin söylemleri ise “iğrenç ve kabul edilemez” olarak nitelendirildi. NETANYAHU: “İŞGALE DEVAM EDECEĞİZ” Uluslararası baskıların artmasına rağmen, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, yayınladığı video mesajda Gazze Şeridi’nin tamamının İsrail kontrolüne alınacağını söyledi. “Çatışmalar şiddetli ancak ilerleme kaydediyoruz” diyen Netanyahu, Hamas’ın elindeki rehinelerin serbest bırakılması ve örgütün tamamen yok edilmesinin İsrail’in temel hedefleri olduğunu belirtti. Netanyahu’nun bu açıklamaları, Mart ayında başlatılan yardım ablukasının kısmen kaldırıldığı bir dönemde geldi. Ancak uluslararası toplum, İsrail’in insani yardım erişimini kısıtlayan tavrını yetersiz ve hukuka aykırı bulmaya devam ediyor. Kaynak: Haber Merkezi