Huawei’nin yapay zekâ çipi büyüyor: 700 binlik Ascend satışı yolda

A

Admin

Yönetici
Yönetici
ABD yaptırımlarına rağmen yapay zekâ ve donanım alanındaki hamlelerine hız kesmeden devam eden Huawei, global rekabette Nvidia’yı zorlamaya başladı. Şirketin geliştirdiği Ascend serisi çipler, özellikle Çin’in yerel AI pazarında güçlü bir alternatif haline gelirken, küresel ölçekte de etkisini artırıyor. ASCEND 910C PERFORMANSTA SINIRLI, SATIŞTA UMUT VERİCİ Huawei’nin Çin’deki en önemli AI çözümlerinden biri olan Ascend 910C, performans açısından bazı beklentilerin gerisinde kalsa da, Nvidia’nın H100 GPU modeliyle kıyaslanabilecek seviyede. Özellikle FP16 formatında 800 TFLOP/s işlem gücüne ulaşmak için iki eski 910B çipinin birleştirildiği yapısı, güçlü işlem yetenekleri sağlıyor. Bu çipler, Çin’in önde gelen yarı iletken üreticisi SMIC tarafından üretiliyor. Son sektör raporlarına göre, Huawei’nin bu alandaki yükselişi hız kesmeden sürebilir. Japonya merkezli Mizuho Bankası, şirketin 2025 yılı sonuna kadar 700 bin adet Ascend 910 serisi çip satışı gerçekleştirebileceğini öngörüyor. Bu tahmin, düşük üretim verimi gibi teknik kısıtlamalara rağmen oldukça iddialı. HUAWEİ, ÜRETİM ÜSSÜNÜ BÜYÜTÜYOR: LİTOGRAFİ HAMLESİ DİKKAT ÇEKİYOR Huawei yalnızca çip tasarımıyla değil, çip üretim altyapısını güçlendirme noktasında da ciddi adımlar atıyor. Şirketin şu anda Çin genelinde 11 farklı dökümhane ile iş birliği içinde olduğu belirtiliyor. Ayrıca, sektörde yer alan bazı kaynaklara göre Huawei, ASML’ye rakip olacak yerli bir litografi makinesi geliştirmek için de çalışmalar yürütüyor. TEKNOLOJİ SINIRLAMALARI VE ABD ENGELİ DEVAM EDİYOR Tüm bu gelişmelere rağmen Huawei hâlâ ciddi zorluklarla karşı karşıya. SMIC’e bağımlı üretim süreci, hâlâ düşük verimle çalışıyor ve yeni çip modellerinde HBM2 gibi eski nesil bellek teknolojileri kullanılıyor. Bu durum, performans iyileşse bile enerji verimliliğinde bazı sınırlamalara yol açıyor. Öte yandan, ABD de Çinli teknoloji devine karşı yeni adımlar atmaktan geri durmuyor. Son alınan kararlarla birlikte, Ascend 910 serisinin yurt dışına ihracatı resmen yasaklandı. Bu da Huawei’nin küresel büyüme planlarına ket vurabilir. Ancak Çin pazarında rekabetin giderek kızıştığı göz önüne alındığında, Huawei’nin iç pazarda büyümeye devam etmesi oldukça muhtemel. (Donanım Haber)

Geri