Hasat sezonunda tarlalar hareketlendi, üreticiler zincir market siparişlerine yetişmeye çalışıyor

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Iğdır’a özgü tadı ve aromasıyla bilinen Anjelik eriklerinin hasadı başladı. Hasat dönemi yaklaşık bir ay sürecek ve üreticiler 60 tonluk rekolte hedefliyor. Bölgedeki üretim, sadece yerel pazara değil, ülke genelindeki zincir marketlere de yoğun talep görüyor. ZİNCİR MARKETLERİN İLGİSİ ARTIYOR Ankara ve İzmir başta olmak üzere zincir marketlerden gelen siparişler, Iğdır’daki üreticilerin yüzünü güldürüyor. Erikler hem sofralık olarak tüketiliyor hem de sanayi amaçlı kullanılıyor. Ürünün uzun süre depolanabilmesi, Türkiye’nin farklı illerine kolay sevkiyatını sağlıyor. TARLALARDA YOĞUN ÇALIŞMA SÜRÜYOR Hasadın başlamasıyla tarlalarda hareketlilik arttı. Mevsim koşullarının uygun gitmesi nedeniyle yüksek rekolte bekleniyor. Erikler, soğuk hava depolarında tazeliğini uzun süre koruyabiliyor, bu da pazarlama ve lojistik açısından avantaj yaratıyor. ÜRETİCİLERDEN HASAT SÜRECİNE İLİŞKİN AÇIKLAMALAR Üretici Tövbet Turan, yaklaşık 500 ağaca sahip olduklarını belirterek şunları söyledi: “Iğdır’ın ‘siyah incisi’ olarak bilinen Anjelik Erik için toplama vakti geldi. Yaklaşık 500 ağacımız mevcut. Bu erikleri Iğdır dışındaki illere satıyoruz. Özellikle zincir marketlerden yoğun talep var. Geçen yıl İzmir’de bir zincir markete verdik, bu yıl Ankara’da bir zincir markete veriyoruz. Toplama işlemimiz yaklaşık 15 gün sürecek. Bu kapsamda sahada 10–15 kişi çalışmakta. Toplanan ürünler Ankara’daki zincir markete verilecek ve toplamda 60 ton ürün almak durumundayız.” KOOPERATİFLERİN KATKISI ÖNEMLİ Ayyıldız Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Elif Turan ise sürece dair şunları aktardı: “Iğdır’da erik sezonundayız. Eriklerimizi toplamaya başladık. Bizim erikler Anjelik cinsi; bunları hem kurutuyoruz. Şu anda arkadaşlar topluyorlar. Bu toplanan ürünler şehirlere gönderiliyor. Sofralık olarak, kuru ve yaş şekilde kullanılıyor. Aynı zamanda pestilini yapıyoruz, meyve suyunu yapıyoruz. Ayrıca Ayyıldız Kooperatifi olarak bu ürünleri kahvaltıda müşterilerimize ikram ediyoruz.”

Geri