Günde 5’ten fazla yiyenler dikkat! Bağırsak tıkanıklığına yol açıyor

A

Admin

Yönetici
Yönetici
Antalya’nın Gazipaşa ilçesinde son günlerde fazla miktarda dikenli incir yiyen birçok vatandaş, şiddetli sindirim problemleri nedeniyle acil servislere başvurdu. Yapılan kontrollerde hastalarda bağırsak tıkanıklığı tespit edildi ve acil tıbbi müdahaleler yapıldı. Halk arasında “Mart inciri”, “Frenk yemişi” ya da “Hint inciri” olarak bilinen dikenli incir, özellikle Akdeniz ve Ege bölgelerinde popüler bir meyve. Ancak uzmanlar, yanlış ve aşırı tüketimin ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurguluyor.

GÜNDE 1-5 ADET GÜVENLİ, FAZLASI RİSKLİ

Dikenli incir, çözünmez lifler ve sert çekirdekler içeriyor. Uzmanlar, günde 1–5 adet tüketmenin genellikle güvenli olduğunu belirtirken, daha fazlasının ve yeterli su içilmemesinin bağırsaklarda tıkanıklığa neden olabileceğini söylüyor.

BOL SU İÇMEK ÇOK ÖNEMLİ

Uzmanlar, dikenli incir tüketirken mutlaka bol su içilmesi gerektiğini vurguluyor. Vücut susuz kaldığında lifler bağırsakta sertleşiyor ve sindirimi zorlaştırıyor. Liflerin bağırsakta düzgün hareket edebilmesi için su tüketimi kritik önem taşıyor.

AŞIRI TÜKETİM LİTERATÜRDE DE VAR

Aşırı dikenli incir tüketimine bağlı bağırsak tıkanıklığı vakaları yalnızca Gazipaşa’da değil, Akdeniz ve Ortadoğu ülkelerinde de görülüyor. Özellikle bir oturuşta 10–20 adet tüketenlerde bu sorun daha sık ortaya çıkıyor.

UZMANLARDAN ÖNERİLER

Dikenli inciri sağlıklı tüketmenin püf noktaları:

Günlük tüketim 5 adedi geçmemeli.

Tüketim sırasında bol su içilmeli.

Sindirim sorunu yaşayanlar, çocuklar ve yaşlılar aşırı tüketimden kaçınmalı.

Meyve mutlaka kabuk ve dikenlerinden arındırılmış şekilde tüketilmeli.

SÖZCÜ

Geri