A
Admin
Yönetici
Yönetici
Son zamanlarda neredeyse her markette, kafede ya da restoranda “glutensiz” etiketiyle karşılaşıyoruz. Glutensiz ekmek, glutensiz kek, glutensiz makarna hatta glutensiz mantı! Sanki gluten, dünyayı ele geçirmeye çalışan görünmez bir canavar olmuş da herkes ondan kaçıyor. Ama durup düşünelim; bu gluten denen şey nedir, neden bu kadar korkuluyor? Ve gerçekten glutensiz beslenmek herkes için gerekli mi? Gluten, buğday, arpa ve çavdarda bulunan doğal bir protein. Hamurun o elastik yapısını, yani ekmeğin o şahane dokusunu sağlayan başrol oyuncusu. Gluten olmasa, ekmeklerimiz ne yumuşak olur ne de o eşsiz kabarmayı yakalayabilir. Simitler sertleşir, poğaçalar sertleşir, o mis gibi taze ekmek kokusu bile eksik kalır. Yani gluten aslında fena bir şey değil; tam tersine, hamurun ruhu. Tabii bazı insanlar için durum bambaşka. Çölyak hastaları için gluten adeta bir zehir. Onların bağırsakları glutene karşı aşırı hassas, bu yüzden gluten hiç ama hiç olmamalı. Ayrıca gluten hassasiyeti yaşayanlar var; testlerde net bir sonuç çıkmasa da gluten tükettiklerinde kendilerini iyi hissetmiyorlar. Onların bu hassasiyeti ciddiye alınmalı ve saygı duyulmalı. Ama gelin görün ki, işin biraz suyu çıktı. Glutensiz beslenme bir sağlık zorunluluğundan çok, bir “trend” haline geldi. Sosyal medyada ve market raflarında glutensiz ürünler artıyor, insanlar “daha sağlıklı” diye buna yöneliyor. Halbuki gluten, sağlıklı bireyler için zararlı bir madde değil. Üstelik glutensiz ürünlerin birçoğu, tadı ve dokusu tutturulabilsin diye fazlasıyla şeker, katkı maddesi ve işlenmiş malzeme içeriyor. Yani sağlıklı beslenme niyetiyle, bilinçsizce aslında daha fazla işlem görmüş gıdayı tüketiyor olabiliriz. Burada önemli olan, herkesin vücudunu dinlemesi. Eğer doktorunuz glutensiz diyor, elbette uymanız lazım. Ama modaya kapılarak, “herkes glutensiz yiyor ben niye yemeyeyim?” mantığıyla hareket etmek doğru değil. Çünkü bedenimiz bir mucize ve onun sinyallerine kulak vermek en büyük akıl. Ekmekse ekmek… Hele ki sıcacık, çıtır çıtır bir ekmek! Onun yerini hiçbir glutensiz ürün tutamaz. Kendimizi bu güzel lezzetten mahrum etmeyelim. Çünkü sağlık, modadan önce gelir. Doğru bilgiyle, bilinçli tercihlerle ve tabii biraz da keyifle… Unutmayalım ki, gluten sadece hamurun ruhu değil, sofralarımızın da vazgeçilmezi.