A
Admin
Yönetici
Yönetici
Bir şehrin tüm planları yapılırken yollardan, binalarda, köprülerden daha önemli olan tek bir şey vardır. O şehirde yaşayan o şehrin insanları. Özellikle de genç nüfus bir şehrin sadece bugünü değil yarını açısından da önemlidir. Bugün dönüp baktığımızda gençler sadece seçim zamanında akıllara geliyor. Oysa gençleri önemseyen bir şehrin geleceği sağlıklı olamaz. Gençlerin ihtiyaçları diğer ihtiyaçlardan farklı olabilir. Onların yalnız barınma değil sosyalleşme, öğrenme, üretim ve birçok alanda ihtiyaçları mevcuttur. Ancak şehirlere baktığımızda zaman zaman kütüphanelerin yetersiz olduğunu, kültür merkezlerinin eksik olduğunu görebiliyoruz. Bu merkezler sadece tabela düzeyinde kalmamalı. Bu gerçeği değiştirmek belediyelerin öncelikli görevi olmalı. Kentlerde mutlaka gençlere yaşam alanı yaratılmalı. Bu alanlar ücretsiz olmalı ve aynı zamanda dijital kütüphaneler, yaratıcı atölyeler ve spor tesisleri mutlaka kurulmalı. Gençlerin ilgi alanlarını kapsayan bu merkezler onların yalnızca tüketen değil üretici insanlar haline gelmeleri sağlayacaktır. Gençlerin şehir yönetimine katılımları da mutlaka sağlanmalı. Gençlik meclisleriyle gençler seslerini duyurabilmeli. Belediye yönetimleri gençleri yalnızca etkinliklerde değil birçok karar noktasında danışabileceği bir kaynak olarak görebilmeli. O şehirde yaşayan ya da o şehre dışarıdan gelmiş olan üniversite öğrencileri için yapılacak her zaman çok şey var. Gençler için ulaşım ve yemek destekleri mutlaka artırılmalı. Onları ekonomik sıkıntılarla baş başa bırakmak sosyal riskleri de doğuracaktır. Her genç mutlaka kültürel yaşamın içinde olmalı. Sinema, tiyatro, konser gibi etkinlikler gençler için her zaman daha uygun fiyatlı olmalı. Bugün belediye yönetimleri gençlerle yalnızca konuşan değil mutlaka onları dinleyen ve gerçekten önemseyen kurumlar olarak görevlerine devam etmeli. Gençlik politikaları yalnızca şehrin merkezinde değil şehre uzak kırsal ilçelerde de aktif hale gelmeli ve sürekliliği sağlanmalı. Gençler yalnızca kent merkezinde değil her noktada var. oralarda iş arayan, eğitim gören gençlerin ihtiyaçları merkezdeki gençlerden daha fazla olabilir. O bölgelerde sosyal alanlar daha sınırlı ve kültürel etkinlikler daha az. Gençlik yaşanılan yerin büyüklüğüne göre değerli olamaz. Her yerde eşit önemdedir. Son dönemde gençler arasında artan psikolojik sorunlara karşı da duyarsız kalınmamalı. Birçok sorun kent yaşamının bir parçası haline gelirken belediyeler bu konuda gençlere ücretsiz ya da düşük ücretli olarak hizmet sağlaması artık bir ihtiyaç değil zorunluluktur. Bugün gençlere bu konuda el uzatmak gelecekte onların daha başarılı bireyler haline gelmesini sağlamak için önemli bir adım olurken onların gelecekleri için atacakları her adımda kendilerini yalnız hissetmemesini sağlayacaktır. Unutmamalıyız ki gençlerden güç alan bir şehir geleceğe umutla bakan bir şehirdir. Onların enerjisi ve bilgisi kent yaşamının dışında dışarısında kalırsa bir şehir sadece bugünün değil yarınını da kaybedebilir. Gençlerin aktif olmadığı bir şehir sessizdir ve geriye gider. Geleceği hedefleyen her yerel yönetim gençleri merkeze alarak yönetime devam etmelidir.