A
Admin
Yönetici
Yönetici
Emeklilikte Yaşı Takılanlar (EYT) düzenlemesinin ardından, staj ve çıraklık sigortası mağdurlarına da erken emeklilik hakkı getiren yeni yasa teklifi, TBMM’ye sunuldu. Milyonlarca kişinin beklediği bu düzenleme, sigorta başlangıçları staj ve çıraklık döneminde yapılmış olan kişileri kapsıyor. Peki, kimler bu fırsattan yararlanacak? Yeni yasa hangi maddeleri içeriyor? İşte detaylar... MİLYONLARCA KİŞİYE ERKEN EMEKLİLİK FIRSATI 2023 yılında kabul edilen EYT düzenlemesi ile yaş şartı kaldırılmış ve yaklaşık 3 milyon kişi emeklilik hakkı kazanmıştı. Ancak bu düzenleme, staj ve çıraklık sigortasıyla işe başlayanları kapsamıyordu. Şimdi ise bu mağduriyet gideriliyor. Denizli Milletvekili Yasin Öztürk tarafından sunulan yasa teklifi, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda değişiklik öneriyor. Bu düzenleme ile staj ve çıraklık sigortası yapılan süreler, sigorta başlangıcı olarak kabul edilecek ve bu kişiler geriye dönük borçlanarak emeklilik süreçlerini başlatabilecekler. KANUN TEKLİFİNİN İÇERDİĞİ MADDELER Madde 1: 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 41. maddesine yeni bir bent ekleniyor. Madde 2: Çıraklık, staj ve benzeri eğitim süreleri için geriye dönük borçlanma yapılması halinde bu süreler sigorta başlangıcı olarak değerlendirilecek. Madde 3: Yasa, Resmî Gazete’de yayımlandığı gün yürürlüğe girecek. Madde 4: Yasanın yürütmesini Cumhurbaşkanı üstlenecek. KİMLER FAYDALANACAK? Yeni düzenleme ile aşağıdaki gruplar bu fırsattan faydalanabilecek: Aday çırak ve çıraklar İşletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler Ortaöğretim ve yükseköğretimde staj yapanlar Kamu destekli projelerde çalışan bursiyerler Üniversitelerde yarı zamanlı çalışan öğrenciler Bu kişiler, yasanın yürürlüğe girmesinin ardından 3 ay içinde başvuru yaparak geçmiş staj ve çıraklık sürelerini borçlanabilecekler. Böylece sigorta başlangıç tarihleri geriye çekilecek ve EYT kapsamına dahil olabilecekler. EYT DÜZENLEMESİNDEN YARARLANAMAYANLAR 8 Eylül 1999 ve öncesinde ilk işe giriş tarihine sahip olan, ancak staj veya çıraklık sigortası nedeniyle SGK kaydı geç başlayan kişiler, mevcut EYT düzenlemesinden yararlanamıyor. Ancak yeni yasa çıktığında bu kişiler de yaş şartı aranmadan emekli olabilecekler. (gercekgundem.com)