Enerji yatırımları hız kesmiyor! 5 ilde acele kamulaştırma kararı

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Türkiye, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı projelerine hız kesmeden devam ederken, bu projelerin altyapısını güçlendirmek adına yeni bir adım daha atıldı. 14 Temmuz 2025 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla birlikte, çeşitli illerde enerji yatırımları için bazı taşınmazların acele kamulaştırılmasına karar verildi. İzmir'de Rüzgar, Yozgat ve Gaziantep'te Güneş Enerjisi Tesisleri Kurulacak Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) kararı doğrultusunda, İzmir’de Düzova Rüzgar Enerjisi Santrali (RES), Yozgat’ta Zile Güneş Enerjisi Santrali (GES) ve Gaziantep’te Bildim GES projeleri için belirlenen taşınmazlar kamulaştırılacak. Aynı zamanda Muğla’da yapılması planlanan Gaia RES için de benzer bir süreç yürütülecek. Muş ve Sakarya da Planlamada Muş’ta Kurtik RES ve EDT RES projeleri kapsamında, yine EPDK eliyle acele kamulaştırma kararı alındı. Öte yandan, Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) de yüksek gerilim enerji iletim hatları için harekete geçti. Diyarbakır ve Sakarya’da iki farklı enerji iletim hattı projesi için gerekli taşınmazların kamulaştırılması onaylandı. Hedef: Yerli ve Temiz Enerji Üretimini Artırmak Alınan bu kararlarla birlikte Türkiye, enerjide dışa bağımlılığı azaltmayı ve temiz enerji yatırımlarını hızlandırmayı hedefliyor. Hükümetin yeşil enerji odaklı politikaları doğrultusunda geliştirilen bu projelerin, hem istihdama katkı sağlaması hem de uzun vadede enerji maliyetlerini düşürmesi bekleniyor. Acele kamulaştırma kararları, projelerin zamanında tamamlanabilmesi açısından kritik önem taşıyor. (Sözcü)

Geri