A
Admin
Yönetici
Yönetici
İrem KAYA - EGE TELGRAF/ Yazın gözdesi domates, yanlış saklandığında ya çürüyor ya da tadını kaybediyor. Ancak uzmanların önerdiği 3 yöntemle tazeliğini günlerce korumak mümkün. Ne lezzeti kaçıyor ne kokusu bozuluyor… İşte o altın değerinde yöntemler! LEZZETİNİ BUZDOLABINA KAPTIRMAYIN Parlak kırmızı rengi, taze kokusu ve ısırınca gelen o hafif ekşi tat… Domates, yaz sofralarının baş tacı. Ama o güzellik birkaç gün içinde lapa gibi yumuşayıp tatsızlaştığında, tüm iştah kaybolabiliyor. Bunun en büyük nedeni ise hatalı saklama. Birçok kişi domatesi doğrudan buzdolabına atıyor. Oysa bu, yapılan en yaygın ama en büyük hata. Çünkü domatesin aromasını taşıyan uçucu bileşikler, 10°C’nin altında neredeyse tamamen yok oluyor. Yani soğuk, domatesin lezzetini adeta siliyor. Ancak uzmanlar tamamen “buzdolabına koymayın” da demiyor. Eğer hava çok sıcaksa –örneğin 30°C ve üstü– kısa süreliğine buzdolabına koymak kaçınılmaz olabilir. Ama bu durumda tüketmeden önce oda sıcaklığına getirmeniz şart. Böylece kaybolan aromaların bir kısmı geri dönebiliyor. ZEYTİNYAĞI İLE LEZZETİ KİLİTLEYİN Zeytinyağı, sadece lezzet değil aynı zamanda bir koruyucu görevi de görüyor. Özellikle olgun domatesleri doğrayıp, steril kavanozlara koyduktan sonra üzerini tamamen kaliteli zeytinyağıyla kapladığınızda, hava ile teması kesiliyor ve bozulma riski ciddi oranda azalıyor. Bu yöntem yüzyıllardır Akdeniz mutfaklarında kullanılıyor. Ancak dikkat: Kavanozlar mutlaka kaynar suyla sterilize edilmeli. Aksi takdirde botulizm gibi tehlikeli bakteriler gelişebilir. Doğru uygulandığında ise domatesler haftalar boyunca taptaze kalabiliyor. DERİN DONDURUCUDA KIŞ İÇİN AROMA… Yaz domatesinin lezzetini kışa taşımak isteyenler için en pratik çözüm: derin dondurma. Domatesi bütün olarak ya da doğranmış şekilde poşetleyip dondurduğunuzda, içindeki enzimler etkisiz hale geliyor ve bozulma tamamen duruyor. Ancak burada da küçük bir not düşelim: Dondurulmuş domatesler çözüldüğünde yumuşar, dolayısıyla çiğ salatalar için uygun değildir. Ama menemen, çorba, sos gibi yemeklik tariflerde gayet lezzetli sonuçlar verir. UZMAN TÜYOSU: SAP KISMI AŞAĞIDA! Domatesin daha uzun süre taze kalmasını istiyorsanız, saklarken sap kısmını aşağıya gelecek şekilde yerleştirin. Çünkü domatesin en hassas noktası sap çevresi. Orası hava ile temas ettikçe daha hızlı kuruyor, küfleniyor ve bozuluyor. Hatta sap kısmını bantla kapatıp bu şekilde ters çevirmek, domatesin hem nemini korumasına hem de küf ve bakteriyle temasını azaltmasına yardımcı oluyor. Küçük ama etkili bir dokunuşla tazelik süresi 2-3 gün daha uzayabiliyor. HER DOMATES AYNI DEĞİL Unutmayın, her domates tipi için tek bir doğru saklama yöntemi yok. Olgunlaşmamış domatesler için oda sıcaklığı idealken, kesilmiş domateslerin yeri mutlaka buzdolabı olmalı. Kiraz ya da üzüm domatesler ise hava alabilen sığ bir kapta saklanmalı, çünkü çok daha çabuk bozulabiliyorlar. Yıkama ise en sona bırakılmalı. Çünkü nem, domatesin üzerinde küf ve bakterilerin oluşmasını hızlandırıyor. TAZELİĞİN SIRRI DETAYLARDA SAKLI Domates, doğru saklandığında günlerce hem aromasını hem de dokusunu koruyabilir. Bunun için sadece buzdolabına koymak yetmez; domatesin olgunluk durumu, hava sıcaklığı, kullanılacak yöntem ve hijyen koşulları hepsi bir bütün. Yani bu yaz mutfağınızda domates varsa, tazeliği korumak da sizin elinizde. Hem doğal, hem pratik, hem de sağlıklı!