Devlet desteği kalkıyor: Faturası yüksek olan 2 katı ödeyecek

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından şubat ayında başlatılan kademeli elektrik tarifesi uygulaması, 2026 yılında önemli bir değişikliğe uğrayacak. Yeni yılda 750 lirayı aşan elektrik faturaları için sübvansiyon desteği kaldırılarak kullanıcıların ödeyeceği tutar iki katına çıkarılacak. MEVCUT UYGULAMADA 5 BİN KİLOWATTSAAT SINIRI VAR Şubat ayında yürürlüğe giren uygulama kapsamında, yıllık elektrik tüketimi 5 bin kilowattsaati aşan mesken aboneleri sübvansiyon desteğinden yararlanamıyor. Bu düzenleme, 5 Nisan'da yapılan elektrik zammıyla birlikte yaklaşık 1.300 lirayı aşan faturaları etkiliyor. DESTEK ALAMAYAN ABONELER İKİ KATI ÖDÜYOR Uygulama kapsamında, aylık elektrik tüketimi 1.300 TL’yi aşan kullanıcılar herhangi bir devlet desteğinden yararlanamıyor. Bu durum, ilgili tüketicilerin faturalarının yaklaşık iki katına çıkmasına neden oluyor. YENİ SINIR 3 BİN KİLOWATTSAATE DÜŞÜRÜLECEK Enerji yönetimi, 2026 itibarıyla sübvansiyon desteği için belirlenen yıllık 5 bin kilowattsaat sınırını düşürmeyi hedefliyor. Yeni planlamada bu sınırın 3 bin kilowattsaate çekilmesi gündemde. 750 LİRA ÜZERİ FATURALAR İKİ KATINA ÇIKACAK Yeni düzenleme yürürlüğe girdiğinde, aylık elektrik faturası yaklaşık 750 lirayı aşan tüm kullanıcılar, mevcut tarifeye göre iki katı tutarında ödeme yapmak zorunda kalacak. OCAK AYINDA UYGULAMAYA GEÇİLMESİ BEKLENİYOR Gazeteci Olcay Aydilek, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, "Elektrikte, yıllık 5 bin kilovatsaatlik kademenin 1 Ocak’ta düşürülmesi bekleniyor. Enerji yönetiminin, dağıtım şirketlerinden abonelerin yıllık tüketim miktarlarıyla ilgili verileri istediği konuşuluyor. Sektör, 5 bin kilovatsaatin 3 bine dek çekilebileceğine işaret ediyor." ifadelerini kullandı. 800 LİRALIK FATURA 1600 TL’YE ÇIKABİLİR Yeni düzenlemenin uygulanması halinde, aylık tüketim sınırını aşan bir kullanıcının elektrik faturası yaklaşık 1600-1700 liraya ulaşabilecek. Örneğin 800 lira olan bir fatura, sübvansiyonun kesilmesiyle iki katına çıkarılacak. TÜKETİM VERİLERİNE GÖRE PLANLAMA YAPILIYOR Enerji yönetimi, tarifedeki değişiklik için dağıtım şirketlerinden tüm kullanıcıların yıllık tüketim bilgilerini talep etti. Bu veriler doğrultusunda yeni kademe planlaması yapılacak. YÜKSEK TÜKETİM, YÜKSEK MALİYET ANLAMINA GELECEK Kademeli tarife uygulamasındaki yeni eşik değer ile birlikte elektrik faturasını 750 liranın üzerinde ödeyen kullanıcılar sübvansiyon dışında kalacak. Bu durum, özellikle yoğun tüketimi olan mesken aboneleri için ciddi maliyet artışına yol açacak. KİMLERİ ETKİLEYECEK? Değişiklikle birlikte yıllık tüketimi 3 bin kilowattsaatin üzerinde olan aboneler, herhangi bir sübvansiyon alamayacak. Böylece daha geniş bir kullanıcı kitlesi için elektrik faturaları iki katına çıkabilecek. SÖZCÜ

Geri