A
Admin
Yönetici
Yönetici
Muz, soğuk hava nedeniyle olgunlaşma süreci aniden durdurulan meyvelerden biri. Henüz yeterince olgunlaşmadan buzdolabına konulduğunda, lastik gibi bir dokuya ve sönük bir tada sahip olabilir. Muzların tatlarını tam olarak geliştirebilmesi için oda sıcaklığında, tezgahta bekletilmeleri gerekiyor. ŞEFTALİ: AROMASINI ODA SICAKLIĞINDA BIRAKIN Şeftaliler, sulu ve aromatik tatlarına ancak oda sıcaklığında tam olarak olgunlaştıklarında kavuşabilir. Çok erken buzdolabına konmaları halinde, unlu bir doku ve tatsız bir meyve ile karşılaşmak mümkün. ERİK: ÇEKİRDEKLİ MEYVELER TEZGAHA YAKIŞIR Erikler başta olmak üzere çekirdekli meyveler, buzdolabı yerine tezgahta olgunlaştırılmalı. Güzelce yıkandıktan sonra oda sıcaklığında bırakılan erikler, ideal tat ve dokularına böyle ulaşır. NEKTARİN: TÜYSÜZ ŞEFTALİLER DE SOĞUĞU SEVMEZ Nektarinler de şeftaliler gibi buzdolabı yerine tezgah üzerinde olgunlaşmalıdır. Eğer salata ya da tatlılarda kullanılacaklarsa kısa süreliğine buzdolabında bekletilebilir, ancak genel saklama için bu uygun değildir. AVOKADO: DOĞRU ANDA MÜDAHALE GEREK Avokadolar olgunlaşmadan buzdolabına konduğunda gelişim süreci bozulur. Eve getirilen tam olgunlaşmamış avokadolar, oda sıcaklığında bekletilmeli. Ancak tam yumuşadıktan sonra, birkaç gün daha dayanması için buzdolabına alınabilir. TROPİKAL MEYVELER: TEZGAHTA LEZZET KAZANIR Ananas, mango ve kivi gibi tropikal meyveler oda sıcaklığında eşit şekilde olgunlaşır. Soğuk ortam bu meyvelerin sululuğunu ve lezzetini azaltabilir. Ancak kesildikten sonra, hava geçirmez kaplarda buzdolabında saklanmaları önerilir. Olgunlaşmaya devam eden meyveler buzdolabında lezzet kaybına uğrayabilir. Bu nedenle, özellikle muz, şeftali, erik, nektarin, avokado ve tropikal meyveleri buzdolabına koymadan önce birkaç gün oda sıcaklığında bekletmek, en iyi tat ve dokuyu yakalamanın anahtarıdır. Kaynak: Milliyet