Bugün denize nerede girilir? İşte Kuzey Ege’de poyraza karşı korunaklı koy

A

Admin

Yönetici
Yönetici
Denizin habercisi gökyüzü, bugün kuzeyden esen poyraz rüzgârını müjde ediyor. Dalgalar biraz hızlı, su serin ama çağırıcı… Öyleyse aklımızı sakin bir koya çevirelim. İşte o cennet köşesi: Kuzey Ege'nin kıyılarında, poyraza karşı adeta bir kalkan gibi duran, dalgaların dansını bozmayan, su yüzeyini sillesiz bırakan o korunaklı koy. Şimdiden dalış pozisyonuna geçtim değil mi?

MÜCEVHER GİBİ TEMİZ DENİZİN KALBİ

Poyraz ne kadar coşsa da, dalgaları içeri süzmez bu koy. Beyaz kumlar naylon bir halı üstünde yürür gibi ayaklarımıza yayılıyor. Denizin mavisi masmavi türlü dalgalara meydan okurcasına sabit ve berrak. Bu sakin yapı, özellikle yüzmek isteyenlere keyifli bir su arkadaşlığı sunar. Hem çocukların güvenliğini hem de yetişkinlerin huzurunu önemseyen bir koy bu: sığ, temiz ve bir o kadar davetkâr.

DOĞANIN KIYISINDA GÖLGE ALTINDA MOLA

Koyun kıyısında önünde uzanan kadim çınar, dallarını serin gölgeler sunmak için nazikçe salıyor. Güneşin en cömert ışığı altında, o gölge tam bir nefes molası. Kendi şemsiyeni ve şezlongunu getirmen önerilir; bu doğa kılıcını sen kuşanırsın, boşuna hizmet beklemezsin. Fakat bahçeye konuk olmanın keyfi başka malum—tanrıdan izinsiz değil, doğadan izinli.

TAŞLAR ÜZERİNDE SADE BİR LEZZET

Koy çevresinde küçük bir çay bahçesi var; deniz kokusuna eşlik eden taze demlenmiş çayın huzuru burada başka. Balıkçılardan sabah erken saatlerde alınan deniz mahsullerinin o sulu, yumuşak tadı da… Sadece bir çatal ve birkaç sohbet yetiyor, doğanın sesiyle birleştiğinde damağında bir şey değişiyor. “Yiyorum ama ben de yerim” dedirtiyor insana.

Bb-24

ULAŞIM NASIL OLUR?

Şehirle arada bir mesafe var ama cepte bir kaşık kadar kolaysa yoksa ne zaten? Bandırma’ya minibüsle var, oradan da Erdek yönüne giden hattın durağındasın. Kaybolmak falan yok; akışa kapıl ve akıtmaya başla. Konaklama seçenekleri kısıtlı olabilir, ama o eksikliğin güzelliği ekstra bir huzur yayar. Yakınlarda küçük oteller, moteller eksene katılır, ama alçakgönüllülükle, tatilini suskun bir sır gibi sarmalarlar.

TARİH VE DOĞANIN BULUŞMA NOKTASI

“Koy güzeldir” demek kolay; bu koyun yakınında Kyzikos Antik Kenti durur. Taşlar anlatır eski bir zamanın şarkısını… Sadece deniz değil; tarih kokusu, hatta toprağın hafızası bile buraya çağırır seni. Yürü, esintiyi yakala, dalgaların ritmiyle o taşlarda geçmişin siluetlerini keşfet. Burada her adım, farklı bir hikâyeyi fısıldar kulağına. Çünkü bu koyun doğasına teslim olmanın güzelliği, onu karmaşadan uzak tutmasında gizli. Her poyraz estiğinde; sen, deniz, çınarın gölgesi üçlüsü hâlâ barış hâlinde. “Bugün denize nerede girsem?” sorusuna vereceğin cevap artık net. Kuzey Ege’nin o poyraza karşı sığınak gibi duran koyunda deniz seni değil, sen denizi seçiyorsun. Bu, bir rota değil; bir duygu durumu, bir an dilimi… Hüzün yerine serin bir serinlik, acele yerine sabır, kalabalıktan arınma yerine seninle baş başa bir sessizlik.

Geri