A
Admin
Yönetici
Yönetici
Kanada’da antep fıstığı içeren ürünlerle bağlantılı olarak Salmonella bakterisinin yayılması sonucu ciddi bir salgın alarmı verildi. Kanada Kamu Sağlığı Ajansı tarafından yapılan açıklamada, özellikle Habibi ve Dubai markalı ürünlerde bakteri bulaşının tespit edildiği ve halk sağlığının tehlikeye girdiği belirtildi. 52 VAKA TESPİT EDİLDİ, 9 KİŞİ HASTANEYE KALDIRILDI 6 Ağustos itibarıyla açıklanan resmi verilere göre, Salmonella vakası doğrulanan kişi sayısı 52’ye ulaştı. Enfekte bireylerin yaşları 2 ile 89 arasında değişirken, 9 kişi hastaneye kaldırıldı. Yetkililer, vaka sayısının açıklananın çok üzerinde olabileceğini belirtti. Özellikle hafif belirtiler gösterenlerin doktora başvurmadığı ve test yapılmadığı için gerçek sayının tespit edilemediği vurgulandı. GERİ ÇAĞRILAN ÜRÜNLER LİSTESİ PAYLAŞILDI Kanada Gıda Denetim Kurumu (CFIA) tarafından yapılan incelemeler sonucunda, bakterinin bulaştığı ürünler belirlenerek kamuoyuyla paylaşıldı. Geri çağrılan ürünler arasında şunlar yer alıyor: Habibi markalı Antep Fıstığı Çekirdeği Al Mokhtar Gıda Merkezi markalı Fıstık Dubai markalı Fıstıklı ve Knafeh Sütlü Çikolata Bu ürünlerin bazıları pastane ürünleri ve unlu mamuller gibi farklı gıdalarda da kullanılmış olabilir. Bu nedenle yetkililer, dolaylı yolla tüketilen ürünlere karşı da dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor. SALMONELLA BELİRTİLERİNE KARŞI UYARI Salmonella bakterisi bulaşmış gıdalar genellikle görünüş, tat veya kokularıyla bozulmuş izlenimi vermez. Bu da enfekte ürünlerin fark edilmeden tüketilmesine neden olabiliyor. Enfeksiyonun belirtileri, genellikle 12 ila 72 saat içinde ortaya çıkıyor. Bu belirtiler arasında: İshal Karın krampları Yüksek ateş Genel halsizlik şeklinde semptomlar yer alıyor. Hastalığın süresi genellikle sağlıklı bireylerde 4 ila 7 gün arasında değişiyor. Ancak bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler, yani bebekler, yaşlılar, hamileler ve kronik rahatsızlığı bulunan bireyler için enfeksiyon daha ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.