A
Admin
Yönetici
Yönetici
Başkent Üsküp’teki Türk çarşısının Arnavut kaldırımlarında gezerken adeta bir zaman yolculuğuna çıkıyorsunuz. Esnaflar sizinle Türkçe konuşuyor, kafelerden gelen eski Türk müzikleri gezinizde fon oluşturuyor. Her ne kadar ülkenin resmi dili Makedonca olsa da, Türk aileler evlerinde Türkçe konuşuyor. Bir de üzerine son dönem dünyaya damga vuran Türk dizilerinin etkisi düşünülünce, insanlarla iletişim bir Anadolu kentindekinden farksız. ÜSKÜP’E NEDEN GİTTİM? Gel gelelim Kuzey Makedonya’da bulunma sebebime… Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinesinde, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığının yürütmüş olduğu oldukça kıymetli bir proje var: Çanakkale Savaşları Mobil Müzesi. Çanakkale ruhunun gelecek nesillere aktarılması amacıyla hazırlanan bu mobil müze Türkiye’nin her il ve her ilçesini tam 3 kez dolaştı. Çanakkale Savaşları Mobil Müzesi, 2021 yılında başladığı yolculuğuna, Mart ayından bu yana gönül coğrafyası olarak gördüğümüz, Evlad-ı Fatihan diyarı Balkan Turuna başladı. Kosova, Arnavutluk, Karadağ, Bosna Hersek’in ardından Kuzey Makedonya’daydı. Çanakkale Savaşları Mobil Müzesi, Kuzey Makedonya'da da Kalkandelen, Merkez Jupa ve Ohri'de de ziyarete açılmıştı. Ben Üsküp durağında buluştum Mobil müzeyle. Uluslararası Balkan Üniversitesi'nin kampüsüne park etti. Açılış programına, Türkiye’nin Üsküp Büyükelçisi Fatih Ulusoy, Kuzey Makedonya Kültür Bakan Yardımcısı Sedat Süleymani, Uluslararası Balkan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Lutfi Sunar, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Türk ve Boşnak siyasi parti temsilcileri, çeşitli sivil toplum kuruluşları ile Maarif ve Tefeyyüz öğrencileri katıldı. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, müzenin Balkan coğrafyasında gördüğü ilgiden duydukları memnuniyeti dile getirdi. Çanakkale ruhunun, gelecek nesillere aktarılması adına, son derece önemli bir müze olduğunu ifade etti. Mobil müzenin, Türk’ün olduğu her yerde kapılarını açması için çabalayacaklarını, gelemeyen herkesin ayağına götürmeyi sürdüreceklerini kaydetti. ÇANAKKALE SAVAŞININ BÜTÜN DETAYLARI MÜZEDE Çanakkale Savaşları mobil müzesinde, savaş için seferberlik çağrısından başlayarak verilen mücadelede kullanılan teçhizatlar, Mehmetçik’in ailelerine yazdıkları mektuplar, gönderdikleri fotoğraflara, asker künyelerine, el bombasına kadar her detay var. TIR’ın içine giren, Çanakkale atmosferi azami düzeyde hissediyor. Ben de TIR’a girdiğim andan itibaren bu atmosferi en derinimde hissettim. KÜLTÜR BAKANLIĞINA VE ÇANAKKALE SAVAŞLARI GELİBOLU TARİHİ ALAN BAŞKANLIĞINA TEŞEKKÜR Üsküp’te, Çanakkale Savaşları Mobil müzesinde bir kez daha tarihimizle gurur duyarken, bir yandan yüreğim burkuldu. Osmanlı sonrası Balkanların durumu, soydaşlarımızın yaşadığı zorluklar gözümün önüne geldi. Atalarımızın 5 asır huzurla yönettiği o topraklarda, suların yeni yeni durulması yüreğimi burktu. Türkiye Cumhuriyeti Devletinin imkânlarını seferber ederek, bölgedeki eserleri ayağa kaldırması, yeni nesillerin eğitimi için yapılan yatırımlar ve tabi ki Çanakkale Savaşları mobil müzesini gördüklerinde yaşadıkları gurur. Onların müzeyi gezerken her ayrıntıya dikkat kesilmesi... Evet Çanakkale’de binlerce atamız Şehit oldu ancak boşuna can vermediklerine bir kez daha şahit oldum. Ben bu müzede emeği geçen, Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Nuri Ersoy başta olmak üzere, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı Sayın İsmail Kaşdemir’e, Üsküp’teki etkinlik boyunca desteğini esirgemen Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan başkanlığı basın ekibine, Mobil Müze yetkililerine teşekkürü borç bilirim. Bir TIR’ın tarih bilinci şekillenmesinde bu kadar etkin olabileceği hiç aklıma gelmezdi. Belki de bu müzeyi ziyaret eden çocuklardan biri bundan 20 yıl sonra, dünya tarihine ışık tutacak çalışmalara imza atacak. Bu tür mobil projelerin ne kadar önemli olduğuna gözlerimle şahit oldum .Sayılarının artmasını dilerim. Sonuçta Türkiye Cumhuriyeti Devleti 780 bin Kilometrekareden ibaret değil. Bunun Başkanları var, Ortadoğu’su var, Kırım’ı var, Kafkasya’sı var, Var oğlu var... Tekrar emeği geçen herkese teşekkürler...