A
Admin
Yönetici
Yönetici
Koreli bilim insanları, ışıkla veri iletiminde devrim yaratacak bir Li-Fi teknolojisi geliştirdi. Kore İleri Bilim ve Teknoloji Enstitüsü (KAIST) ile Kore Standartlar ve Bilim Araştırma Enstitüsü ortaklığında yürütülen çalışmada, Li-Fi’nin en büyük zorluklarından biri olan güvenlik sorunu çözüldü. Prof. Himchan Cho ve Dr. Kyung-geun Lim öncülüğünde geliştirilen yeni Li-Fi cihazı, yüksek hızlı veri aktarımının yanı sıra bu veriyi eş zamanlı olarak şifreleyebiliyor. Böylece ek güvenlik sistemlerine ihtiyaç kalmadan hem hızlı hem de güvenli iletişim mümkün hale geliyor. Wi-Fi’den 100 kat daha hızlı Li-Fi teknolojisi teoride Wi-Fi’ye göre 100 kat daha hızlı veri iletimi yapabiliyor. Ancak önceki versiyonlarda verilerin güvenliği için ayrı şifreleme donanımları gerekiyordu. Yeni sistem bu şifrelemeyi ışık sinyalleri üzerinden anında gerçekleştirerek hız, verimlilik ve güvenliği tek bir adımda sunuyor. Bu teknolojide, elektrikle aktifleşen ve yoğun ışık yayan çevre dostu kuantum noktaları kullanıldı. Kuantum noktaları, “pinhole” adı verilen mikroskobik deliklerle kaplı özel bir elektrot katmanına entegre edildi. Elektrik akımı bu mikro deliklerden geçtiğinde, ışık belirli bölgelerde yoğunlaşıyor ve kuantum noktaları aktive olarak hızlı veri aktarımını sağlıyor. (Sözcü)