A
Admin
Yönetici
Yönetici
Türk sinemasının ve tiyatrosunun duayen isimlerinden Ahmet Mekin, 17 Ağustos 1932 tarihinde İstanbul’da Ahmet Kurteli adıyla dünyaya geldi. Sanat hayatına Bakırköy Halkevi’nde sahneye çıkarak adım atan Mekin, tiyatroda edindiği deneyimi 1957 yılında sinemaya taşıyarak geniş kitlelerle buluştu. Mahşere Kadar filmiyle beyaz perdeye geçiş yapan sanatçı, kısa sürede dönemin aranan oyuncularından biri haline geldi. Türk sinemasının klasikleşmiş yapımlarında rol aldı Ahmet Mekin, oyunculuk kariyerinde 200’e yakın filmde rol alarak Türk sinemasının gelişiminde önemli bir yer edindi. Sinemadaki ilk yıllarından itibaren usta yönetmenlerle çalışan Mekin, Osman F. Seden’in yönettiği "Aşktan da Üstün", Tarık Dursun’un "Kelebekler Çift Uçar", Halit Refiğ’in "Gurbet Kuşları" ve "Bir Türk’e Gönül Verdim" gibi yapımlarda performansıyla izleyicinin hafızasında yer etti. Lütfi Ö. Akad’ın "Düğün", Atıf Yılmaz’ın kült eseri "Selvi Boylum Al Yazmalım" ve Feyzi Tuna’nın "Seni Kalbime Gömdüm" ile "Kuyucaklı Yusuf" filmleri de sanatçının kariyerindeki önemli dönüm noktalarından oldu. Tiyatroya bağlılığı hiç bitmedi Sinema kariyerine paralel olarak tiyatrodan hiç kopmayan Ahmet Mekin, 1969 yılında Güngör Dilmen’in yazdığı "İttihat ve Terakki" oyununda sahneye çıkarak politik tiyatroya da adım attı. 1972 yılında ise usta çizer Turhan Selçuk’un yarattığı "Abdülcanbaz" karakterini sahneye taşıyarak büyük ilgi topladı. Dostlar Tiyatrosu’nda sahnelenen bu oyun, çizgi roman uyarlamalarının sahneye taşındığı nadir örneklerden biri oldu. Televizyon ekranlarında da iz bıraktı 1980’li yıllardan itibaren televizyon yapımlarında da yer alan Mekin, hem dönemin dramlarına hem de edebi uyarlamalara hayat verdi. "Geçmiş Zaman Elbiseleri", "Bir Yürek Satıldı", "Bağrıyanık Ömer ile Güzel Zeynep", "Bir Adam Yaratmak", "Denizin Kanı", "Bugünün Saraylısı", "Tatar Ramazan" ve "Not Defteri" gibi televizyon dizilerinde rol aldı. Televizyondaki oyunculuğu da sinema ve tiyatrodaki başarısıyla örtüşerek onu jenerasyonlar arası tanınan bir sanatçı haline getirdi. Hayat arkadaşıyla 63 yıl süren birliktelik Sanat hayatı kadar özel yaşamıyla da örnek bir portre çizen Ahmet Mekin, 1957 yılında oyuncu Şükran Sabuncu ile evlendi. Bu evlilik, 2020 yılına kadar süren uzun soluklu bir birlikteliğe dönüştü. Sanat çevrelerinde saygıyla anılan bu beraberlik, sanat dünyasında nadir görülen örneklerden biri oldu. Haberler.com