A
Admin
Yönetici
Yönetici
Küresel ölçekte dikkat çeken kuantum teknolojileri, gelişmekte olan ülkeler için yalnızca bilimsel değil, aynı zamanda ekonomik bir kalkınma fırsatı sunuyor. Bu teknolojiler, yüksek altyapı maliyetlerine ihtiyaç duymadan, Afrika kıtası gibi bölgelerin kalkınma sürecinde büyük bir sıçrama yaratabilecek potansiyele sahip. Sanayi Devrimiyle Eşdeğer Bir Dönüşüm Fas'ın Ben Guerir kentinde Muhammed VI Politeknik Üniversitesi ev sahipliğinde bu yıl ikincisi düzenlenen DeepTech Zirvesi, bu teknolojinin Afrika üzerindeki etkilerini gündeme taşıdı. Zirveye katılan Global Quantum Intelligence CEO’su Andre M. König, kuantum teknolojilerini sanayi devrimleriyle eş değer bir kırılma noktası olarak nitelendirdi. König, bu devrimin Afrika için büyük bir fırsat olduğunu belirtti ve kıtanın bu teknolojik dönüşümü kaçırmaması gerektiğini ifade etti. König'e göre kuantum sadece bir bilimsel gelişme değil; ekonomik, stratejik ve bölgesel kalkınma açısından da büyük anlam taşıyor. Yerel pazarların, kuantumun henüz erken aşamalarında bu teknolojiye dahil olarak küresel rekabette önemli bir konum kazanabileceğini vurguladı. Fas'ta Kuantum Potansiyeli Öne Çıkıyor Fas örneği üzerinden değerlendirmede bulunan König, özellikle fosfat endüstrisi gibi stratejik sektörlerde kuantum teknolojilerinin dönüştürücü gücüne dikkat çekti. Kuantum hesaplama, iletişim ve algılama alanlarında atılacak adımların, sadece Afrika için değil Türkiye gibi gelişmekte olan ülkeler için de geçerli olduğunu söyledi. König, yerel düzeyde geliştirilecek uygulamaların, küresel ölçekte etkili olabileceğini belirtti. Yerel üniversitelerin, öğrenci topluluklarının ve küçük işletmelerin kuantum teknolojilerinin yaygınlaştırılmasında kritik rol üstlenebileceğini ifade eden König, büyük teknoloji firmalarıyla kurulacak işbirliklerinin de bu süreci hızlandırabileceğini aktardı. Bu alana dahil olmak için hackathonlar, eğitim programları ve sertifikalı kurslar gibi yolların kullanılabileceğini vurguladı. Simülasyon Tabanlı Araştırmalar Yeni Bir Dönem Başlattı Qubit Pharmaceuticals’de araştırma direktörü olarak görev yapan Anouar Benali ise kuantum teknolojilerinin sunduğu fırsatları bilimsel açıdan değerlendirdi. Artık büyük keşiflerin yalnızca fiziksel laboratuvarlarla değil, güçlü simülasyonlarla da mümkün hale geldiğini söyleyen Benali, bu dönüşümün Afrika için ciddi bir açılım anlamına geldiğini dile getirdi. Benali, kıtanın bu teknolojik gelişmelerden daha fazla yararlanabilmesi için hesaplama altyapısının güçlendirilmesi gerektiğini ifade etti. Öncelikle mevcut sorunların tespit edilmesi ve klasik hesaplama ile algoritmaların harekete geçirilmesi gerektiğini belirten Benali, yapay zekâ sayesinde teorik bilgilerin pratiğe dönüştürülebileceğini vurguladı. Kuantumun Geleceği Sağlık ve Malzeme Biliminde Kuantum hesaplama programları oluşturmak isteyen üniversitelere de seslenen Benali, ilk olarak çözülmek istenen problemlerin net bir şekilde belirlenmesi gerektiğini ifade etti. Kuantum bilgisayarına geçiş sürecinden önce algoritmik analizlerle başlanması gerektiğini belirten Benali, bu yaklaşımın başarılı sonuçlar doğurabileceğini söyledi. Sağlık sektörü ve malzeme bilimi gibi alanların kuantum teknolojileriyle doğrudan ilişkilendirilebileceğini aktaran Benali, bu alanlardaki gelişmelerin gerçekçi ekonomik laboratuvarların simülasyonunu mümkün kılacağını vurguladı. Sağlık teknolojilerinde kuantumun sağlayacağı katkının, hem insan hayatına doğrudan dokunması hem de ekonomik etkiler yaratması bakımından öncelikli olduğuna dikkat çekti. Afrika, bilimsel ve teknolojik kapasitesini güçlendirerek kuantum alanındaki küresel yarışta yerini alabilir. Bu süreçte sadece kıta için değil, tüm gelişmekte olan ülkeler için yeni bir büyüme dönemi başlayabilir.