A
Admin
Yönetici
Yönetici
ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi ve Ankara Büyükelçisi Tom Barrack, Suriye’de son günlerde yeniden şiddetlenen çatışmalar ve kabileler arası gerilimlere ilişkin açıklamalarda bulundu. Barrack, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamalarda, taraflara derhal silah bırakma ve düşmanlıkları sona erdirme çağrısı yaptı. "SAVAŞIN AĞIR YÜKÜ ARTIK SON BULMALI" Barrack, Suriye halkının yıllardır süren acılar ve zulümle karşı karşıya olduğunu belirtti. Paylaşımında, “Suriye halkının yıllardır maruz kaldığı hayal edilemez acılar ve zulüm artık sona ermeli” ifadelerini kullandı. ABD Başkanı Donald Trump’ın Suriye’ye yönelik bazı yaptırımları kaldırma kararına da değinen Barrack, bu kararı “ilkeli bir adım” olarak nitelendirdi. Bu adımın, Suriye halkına umut dolu bir geleceğe geçiş için bir şans sunduğunu ifade etti. "İNTİKAM DÖNGÜSÜ SONA ERMELİ" Sahadaki sert çatışmaların, özellikle kabileler arası intikam döngülerinin, yeni kurulan Suriye hükümetinin kırılgan yapısını daha da zayıflattığını belirten Barrack, şu çağrıyı yaptı: “Tüm taraflar, derhal silahlarını bırakmalı, düşmanlıkları sona erdirmeli ve kabileler arası intikam döngüsünden vazgeçmeli. Suriye, barış ve diyaloğun hâkim olması gereken çok kritik bir dönemeçte bulunuyor ve bu adım gecikmeden atılmalı.” ATEŞKES SAAT 17.00 İTİBARIYLA BAŞLADI Barrack, yaptığı bir diğer açıklamada ise tarafların yerel saatle 17.00 itibarıyla çatışmaları durdurmaya yöneldiğini bildirdi. Ateşkesin sürdürülebilir olabilmesi için şu şartların yerine getirilmesi gerektiğini ifade etti: “Şiddetin durması, masum sivillerin korunması, insani yardımların geçişine izin verilmesi ve tarafların gerilimi düşürmeye yönelik somut adımlar atması gerekir.” BİR SONRAKİ ADIM: TUTUKLU DEĞİŞİMİ Barış sürecinde bir sonraki adımın tutuklu ve tutsakların karşılıklı değişimi olduğunu vurgulayan Barrack, bu sürece ilişkin lojistik hazırlıkların sürdüğünü söyledi. SÜVEYDA’DA GERİLİM AZALDI ANCAK BELİRSİZLİK SÜRÜYOR Suriye'nin güneyindeki Süveyda kentinde son günlerde yaşanan çatışmaların, hükümetin baskı ve çağrıları sonucunda büyük ölçüde sona erdiği bildirildi. Kentte bulunan Bedevi Arap savaşçılar ve destekçi aşiret güçleri bölgeden çekildi. (Sözcü)