A
Admin
Yönetici
Yönetici
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi denetimlerinde dijitalleşme sürecinin 81 ilde eş zamanlı başlatıldığını açıkladı. Defter ibrazından tutanaklara kadar her adım elektronik ortamda yürütülecek. Türkiye genelinde vergi denetimlerinde köklü bir dönüşüm başladı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi denetim süreçlerinde kapsamlı bir dijitalleşme hamlesi başlatıldığını duyurdu. Yeni uygulamayla birlikte artık denetim sürecinin her aşaması elektronik ortama taşınıyor. DEFTER, BELGE, TUTANAK: HEPSİ DİJİTAL 81 ilde aynı anda uygulamaya alınan sistem sayesinde, vergi mükellefleri defter ve belgelerini fiziksel olarak ibraz etmek zorunda kalmayacak. Bunun yerine elektronik sistem üzerinden erişim sağlanacak. Tutanak düzenlemeleri, sesli-görüntülü görüşmeler, izaha davet süreçleri gibi işlemler de dijital platformlar aracılığıyla yürütülecek. YÜZ YÜZE DENETİM YERİNİ UZAKTAN İŞLEMLERE BIRAKIYOR Bakan Şimşek, yeni uygulamanın sadece denetim sürecini değil, rapor değerlendirme ve gönüllü uyum gibi kritik aşamaları da kapsadığını belirtti. Fiziksel evrak ve yüz yüze işlemler yerini ekran başında yürütülen bir sürece bırakıyor. Bu sayede hem mükelleflerin hem de vergi idaresinin zaman ve maliyet tasarrufu sağlaması hedefleniyor. ŞEFFAF, HIZLI VE DÜŞÜK MALİYETLİ DENETİM SÜRECİ Yeni sistemle birlikte: Bürokratik yük azalacak, Denetim süreleri kısalacak, Fiziki temas en aza indirilecek, Ulaşım, konaklama ve iletişim gibi kalemlerde kamusal tasarruf sağlanacak. Şimşek, “Vergi denetimlerinin dijitalleşmesi, sadece bir teknolojik dönüşüm değil, aynı zamanda verimlilik ve maliyet düşürücü bir reformdur” ifadelerini kullandı. MÜKELLEFLER KAZANACAK Elektronik sistemin sunduğu kolaylıklar sayesinde işletmeler, vergi süreçlerinde daha hızlı çözümler elde edecek. Aynı zamanda denetime dair tüm aşamalar şeffaf şekilde izlenebilir olacak. Bu da vergiye uyum konusunda hem güveni artıracak hem de işlemlerin kurumsal zeminde yürütülmesini sağlayacak. HABER MERKEZİ