A
Admin
Yönetici
Yönetici
40 yıldır çay demleyen usta, tavşan kanı kıvamın ilk adımının çayın kalitesinden geçtiğini belirtiyor. Tercihini Rize’nin yüksek kesimlerinde yetişen, ince kıyılmış, doğal aromalı çaylardan yana kullanıyor. Çayın kalitesi kadar su da büyük önem taşıyor. Çaycı, klorlu musluk suyu yerine arıtılmış veya kaynak suyu kullanılması gerektiğini ifade ediyor. Böylece çayın tadı bozulmadan ortaya çıkabiliyor.
ÇAYDANLIK SEÇİMİ LEZZETİ ETKİLİYOR
Demleme sürecinde kullanılan çaydanlık da önemli. Usta, alüminyum veya ince çelik çaydanlıklar yerine ısıyı daha iyi koruyan kalın tabanlı çelik modelleri tercih ediyor. Porselen demlikler ise çayın tadını artıran diğer bir unsur. Demlik kullanılmadan önce sıcak suyla çalkalanarak ısıtılıyor ve çayın daha iyi demlenmesi sağlanıyor.
DEMLEME SÜRESİ: ACELEYE YER YOK
Tavşan kanı çayın temel sırrı, demlenme süresinde yatıyor. 40 yıllık çaycı, "çayın kahvaltı hazırlanana kadar demlenmesi" gerektiğini söylüyor. Bu süreç yaklaşık 20-25 dakika sürüyor. Alt demliğe konulan su kaynatıldıktan sonra ateş kısılıyor ve demliğe eklenen çay, buhar yardımıyla yavaşça demini salıyor.
ORANLARLA OYNANMAMALI
Dem oranı da dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta. Standart ölçü, 3 kişilik bir demliğe 2 yemek kaşığı çay. Kişi sayısı arttıkça çay miktarı artırılabiliyor. Ancak fazla çay acılaşmaya, az çay ise açık renge neden olabiliyor. Bu yüzden ölçülere sadık kalmak önemli.
SERVİS ÖNCESİ KONTROL ŞART
Çay servisi öncesi rengin kontrol edilmesi gerekiyor. Renk koyuysa, bardağa konulan dem miktarı azaltılıyor. Renk açık ise dem oranı artırılıyor. Tavşan kanı kıvamı yakalanınca çayın hem rengi hem de tadı ideal oluyor.
SUNUMLA TADI TAMAMLANIYOR
İnce belli bardaklar, limon dilimi veya taze nane ile yapılan servisler, çayın sunumunu daha da özel hale getiriyor. Usta çaycı, bu detayların sabah sofralarına küçük ama etkili bir dokunuş olduğunu söylüyor.
POSTA
ÇAYDANLIK SEÇİMİ LEZZETİ ETKİLİYOR
Demleme sürecinde kullanılan çaydanlık da önemli. Usta, alüminyum veya ince çelik çaydanlıklar yerine ısıyı daha iyi koruyan kalın tabanlı çelik modelleri tercih ediyor. Porselen demlikler ise çayın tadını artıran diğer bir unsur. Demlik kullanılmadan önce sıcak suyla çalkalanarak ısıtılıyor ve çayın daha iyi demlenmesi sağlanıyor.
DEMLEME SÜRESİ: ACELEYE YER YOK
Tavşan kanı çayın temel sırrı, demlenme süresinde yatıyor. 40 yıllık çaycı, "çayın kahvaltı hazırlanana kadar demlenmesi" gerektiğini söylüyor. Bu süreç yaklaşık 20-25 dakika sürüyor. Alt demliğe konulan su kaynatıldıktan sonra ateş kısılıyor ve demliğe eklenen çay, buhar yardımıyla yavaşça demini salıyor.
ORANLARLA OYNANMAMALI
Dem oranı da dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta. Standart ölçü, 3 kişilik bir demliğe 2 yemek kaşığı çay. Kişi sayısı arttıkça çay miktarı artırılabiliyor. Ancak fazla çay acılaşmaya, az çay ise açık renge neden olabiliyor. Bu yüzden ölçülere sadık kalmak önemli.
SERVİS ÖNCESİ KONTROL ŞART
Çay servisi öncesi rengin kontrol edilmesi gerekiyor. Renk koyuysa, bardağa konulan dem miktarı azaltılıyor. Renk açık ise dem oranı artırılıyor. Tavşan kanı kıvamı yakalanınca çayın hem rengi hem de tadı ideal oluyor.
SUNUMLA TADI TAMAMLANIYOR
İnce belli bardaklar, limon dilimi veya taze nane ile yapılan servisler, çayın sunumunu daha da özel hale getiriyor. Usta çaycı, bu detayların sabah sofralarına küçük ama etkili bir dokunuş olduğunu söylüyor.
POSTA