2025 Uzman Öğretmenlik Başvurusu Başladı Mı?

A

Admin

Yönetici
Yönetici
2025 yılı için uzman öğretmenlik başvurularının başlayıp başlamadığı, öğretmenler tarafından sıkça araştırılan bir konu haline geldi. Peki, Uzman Öğretmenlik başvuruları başladı mı? Başvuru süreci nasıl işliyor? İşte bu yazıda, 20 Ağustos 2025 tarihi itibarıyla uzman öğretmenlik başvuru süreci, şartlar, takvim ve diğer önemli detayları ele alacağız…

Uzman Öğretmenlik Başvuruları Başladı Mı?

Uzman öğretmenlik başvuruları başladı mı sorusu vatandaşların radarına girdi, Evet, 2025 Yılı Öğretmenlik Mesleği Kariyer Basamaklarında İlerlemeye İlişkin Kılavuz doğrultusunda, uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik başvuruları 20 Ağustos 2025 tarihinde başlamıştır.

Uzman Öğretmenlik Başvuru Şartları Nelerdir?

Uzman öğretmenlik başvuru şartları nelerdir sorusunu merak edenler için, Uzman öğretmenlik unvanına başvurmak isteyen öğretmenlerin belirli kriterleri karşılaması gerekmektedir. 2025 yılı kılavuzuna göre, uzman öğretmenlik için aranan şartlar şunlardır:

• En az 10 yıl hizmet süresi: 30 Nisan 2025 tarihi itibarıyla, aday öğretmenlik süresi dahil olmak üzere öğretmenlikte en az 10 yıl hizmeti bulunmak.
  • Aktif görev: Başvuru tarihinde öğretmen olarak görev yapıyor olmak.
  • Disiplin cezası olmaması: Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası bulunmamak.
  • Eğitim programı: Uzman Öğretmenlik Eğitim Programı’nı (80 ders saati) tamamlamış olmak. Bu eğitim, 1 Eylül - 15 Aralık 2025 tarihleri arasında uzaktan eğitim yöntemiyle ÖBA (Öğretmen Bilişim Ağı) platformu üzerinden gerçekleştirilecektir.

Başvuru Süreci Nasıl İşliyor?

Başvuru süreci nasıl işliyor sorusunun detaylarını öğrenmek isteyenlere, Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik başvuruları, MEB’in resmi internet sitesi üzerinden adresi aracılığıyla yapılmaktadır. Başvuru süreci şu adımları içerir:

• MEBBİS girişi: Öğretmenler, MEBBİS sistemine T.C. kimlik numaraları ve şifreleriyle giriş yapar.
  • Başvuru formu doldurma: Kılavuzda belirtilen başvuru formu eksiksiz doldurulur.
  • Belge yükleme: Gerekli belgeler (örneğin, hizmet süresi belgeleri) sisteme yüklenir.
  • Onay süreci: Başvurular, okul/kurum müdürlüğü, ilçe milli eğitim müdürlüğü ve il değerlendirme komisyonları tarafından değerlendirilir. Değerlendirme süreci, 20 Ağustos - 5 Eylül 2025 tarihleri arasında tamamlanacak; ek başvurular için ise 20-27 Ocak 2026 tarihleri arasında sonuçlandırılacaktır.

Eğitim Programı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik unvanları için gerekli eğitim programları, 1 Eylül - 15 Aralık 2025 tarihleri arasında ÖBA platformu üzerinden uzaktan eğitim şeklinde düzenlenecektir. Her iki program da 80 ders saati sürecektir. Eğitimlerini tamamlayan öğretmenlerin sertifikaları, 1 Eylül 2025 - 30 Ocak 2026 tarihleri arasında düzenlenecektir.

Başvuru Süreci

• MEBBİS üzerinden başvuru: T.C. kimlik numarası ve şifre ile giriş yaparak form doldurulur.
  • Belge yükleme: Hizmet süresi gibi gerekli belgeler sisteme yüklenir.
  • Değerlendirme: Başvurular, okul/kurum müdürlüğü, ilçe milli eğitim müdürlüğü ve il değerlendirme komisyonları tarafından incelenir. (20 Ağustos - 5 Eylül 2025).

Eğitim ve Sertifikasyon

• Eğitim: Uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik için 80 saatlik eğitim, 1 Eylül - 15 Aralık 2025 arasında ÖBA üzerinden uzaktan yapılır.
  • Sertifika: Sertifikalar, 1 Eylül 2025 - 30 Ocak 2026 arasında düzenlenir ve ek tazminat hakkı sağlar.

Geri