Zorunlu lise eğitimi kısalacak mı? Bakan Tekin’den açıklama geldi

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, zorunlu lise eğitiminin süresinin kısaltılacağı yönündeki iddialarla ilgili açıklamada bulundu. Son günlerde gündeme gelen “4 yıllık lise eğitiminin 3 ya da 2 yıla düşürülebileceği” yönündeki tartışmalara değinen Tekin, bu konuda kamuoyunda bir talep oluşması durumunda değerlendirilebileceğini ifade etti. “Bu Karar Tek Başına Bakanlıkla Alınamaz” Zorunlu eğitimin yeniden düzenlenmesine ilişkin yapılan yorumlara yanıt veren Tekin, Türkiye'de uygulanan 4+4+4 sisteminin yeniden tartışılabileceğini söyledi. Bu konuda çeşitli kesimlerden – akademisyenlerden, sivil toplum kuruluşlarından ve iş dünyasından – görüşlerin geldiğini belirten Tekin, bu tür bir düzenlemenin yalnızca Milli Eğitim Bakanlığı tarafından alınamayacağını, yasal bir değişiklik gerektirdiğini vurguladı. Açıklamasında, “Bireysel olarak baktığımızda teknoloji çağında zorunlu eğitimin Türkiye’de bir tık fazla olduğunu söyleyebilirim” ifadesini kullanan Tekin, yürütülen değerlendirme çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Saha Araştırması Alternatif Modelleri Gündeme Taşıdı Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen tarafından yapılan bir araştırmada, lise eğitiminin süresiyle ilgili farklı model önerileri öne çıkmıştı. 36 binden fazla öğretmen, öğrenci, yönetici ve veliyle yürütülen çalışmada, mevcut sistemin yerine 2 yıl zorunlu + 2 yıl isteğe bağlı ya da 3 yıl zorunlu + 1 yıl isteğe bağlı gibi modellerin değerlendirilebileceği önerilmişti. Bakan Tekin’in açıklamaları, bu modellerin tamamen reddedilmediği ancak karar sürecinde geniş bir istişareye ihtiyaç duyulduğu izlenimini ortaya koydu. LGS İddialarına İlişkin Açıklamalar Gündemde yer alan bir başka başlık ise Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavına ilişkin iddialar oldu. Bazı illerde yüzlerce öğrencinin sınavda tüm soruları doğru yanıtladığı ve soru kitapçıklarının sınav sonrası kısa sürede yayıldığı yönündeki söylentiler üzerine Bakan Tekin, iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirtti. 719 öğrencinin tüm soruları doğru yanıtladığını açıklayan Tekin, bu durumu eğitim sisteminde uygulanan politikaların bir sonucu olarak değerlendirdi. Ayrıca, sınav sonrası paylaşılan PDF dosyasıyla ilgili idari soruşturma başlatıldığı bilgisi paylaşıldı. (Sözcü)

Geri