Zeytinde pamuklu bit uyarısı

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, zeytin üreticilerini pamuklu bite karşı uyardı. Sarıgöl İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, zeytin üretilen tarım alanlarında yaptıkları incelemelerde çiftçileri uyardı. Yetkililer, zeytinde pamuklu bit zararlısı ile mücadele zamanının geldiğini ifade etti. Sarıgöl İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Akar, "Zeytin Bahçelerinizi kontrol ederek pamuklu bit zararlısı varsa çiçeklenme başlamadan ruhsatlı bitki koruma ürünleri ile ilaçlama yapılması gereklidir" diyerek üreticileri bahçelerindeki zeytin ağaçların kontrol etmelerini istedi. Üzüm bağlarında hasat öncesi pestisit denetimi başladı Manisa’nın Sarıgöl İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, 2025 yılı hasat öncesi pestisit denetimi kapsamında üzüm bağlarında denetim çalışmalarına başladı. Ekipler, bağlardan taze asma yaprağı numuneleri alarak pestisit kalıntı analizleri için laboratuvara gönderdi. Denetimlerin titizlikle sürdürüldüğünü belirten Sarıgöl İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Akar, "2025 yılı hasat öncesi pestisit denetimi kapsamında bağlardan asma yaprağı numune alımları devam etmektedir. Yasaklı veya ruhsatsız bitki koruma ürünü kullanan üreticilere 5996 sayılı Kanun hükümleri gereğince idari işlem uygulanmaktadır. Lütfen insan, hayvan ve çevre sağlığı için yasaklı ve ruhsatsız ilaç kullanmayalım." uyarısında bulundu. Denetimlerin hasat dönemine kadar aralıksız süreceği bildirildi. Orman yangınlarıyla mücadelede HAZIRLIKLAR TAMAM Türkiye'de de yangınların önlenmesine veya sayılarının düşürülmesine yönelik, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Orman Genel Müdürlüğü Yangın Yönetim Merkezi'nde risk altındaki illerin valileriyle Orman Yangınları Hazırlık ve Koordinasyon Toplantısı'na katıldı. Son yıllarda küresel kriz haline gelen iklim değişikliğinin, orman yangınlarına karşı daha dikkatli ve tetikte olunmasını zorunlu kıldığına işaret eden Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Dünyada son 10 yılda yanan orman alanı, önceki 10 yılda yanan alanın iki katından daha fazladır. Meteorolojik veriler, bu yaz da yangın açısından yüksek riskli bir dönemin bizi beklediğini gösteriyor. Bunun bilinciyle hazırlıklarımıza sonbahar döneminde başlayıp, kış döneminde yoğunlaştırdık ve artık 1 Mayıs itibarıyla bütün unsurlarımız, birimlerimiz ve gücümüzle hazırlıklarımızı tamamladık" diye konuştu. Bakan Yumaklı, yangınla mücadele konusunda değişen ve gelişen koşulları göz önünde bulundurup gerekli iyileştirmeleri yaptıklarını aktararak, orman yangınlarının sebebinin yüzde 84'ünün insan kaynaklı olduğunu anımsattı. YANGIN ÖNCESİ ALINACAK TEDBİRLER Orman yangınlarıyla mücadelenin büyük ve önemli kısmını, yangın öncesi alınan tedbirler ve hazırlıkların oluşturduğuna işaret eden Yumaklı, sonbahardan bu yana köy köy, mahalle mahalle, bütün yerleşim birimlerine ulaşıp 7'den 70'e bütün vatandaşları bilgilendirdiklerini anlattı. Yumaklı, orman yangınlarıyla mücadelede teknoloji kullanımının üst düzeyde olduğunu Özellikle İHA'lardan gelişmiş araç teknolojilerine kadar günden güne değişen ve gelişen koşullar, yapay zekâ tabanlı yazılım ve uygulamaları, yangınla mücadelemizde aktif kullandıklarını, Akıllı kulelerden ve İHA'lardan alınan görüntülerin analizi yapay zekadan faydalandıklarına belirterek, yangınlarla mücadelede en büyük yardımcılarının 25 bin orman kahramanları olduğunu belirtti. 'ORMAN BENİM' KAMPANYASINA DESTEK VERİN Yumaklı, "Bunun için ortaya koyduğumuz 'Orman Benim' sloganına da tam da bu yüzden sımsıkı sarılmalıyız. İlkini geçen yıl bugünlerde yaptığımız Orman Benim Kampanyası'yla toplumsal farkındalık oluşturup, yangın sayılarını ciddi oranda düşürmeyi hedefliyoruz. Genç, yaşlı, kadın, erkek demeden tüm vatandaşlarımızı bu değerli kampanyaya destek vermeye davet ediyorum" ifadelerini kullandı. Uşak Tarım ve Orman Müdürlüğü çiftçilerle bir araya geldi Uşak İl Tarım ve Orman Müdürü Serkan Bilir, 81 ilde eşzamanlı Cuma buluşmaları olarak düzenlenen toplantılar kapsamında çiftçilerle bir araya geldi. Uşak İl Tarım ve Orman Müdürü Serkan Bilir, müdür yardımcıları ve İlçe Tarım ve Orman Müdürleri 81 ilde eşzamanlı Cuma buluşmaları olarak düzenlenen toplantılar kapsamında 10 köyde çiftçilerle bir araya geldi. Buluşma kapsamında merkeze bağlı Mollamusa, Bozkuş, Gökçetepe, Kırka, Belkaya, Beylerhan köylerinde, Banaz ilçesine bağlı Paşacık köyü, Eşme ilçesine bağlı Manavlı ve Caberler köylerinde, Sivaslı ilçesine bağlı Yayalar köyü, Ulubey ilçesine bağlı Gedikler köyünde ve Karahallı’da ise Kaykıllı köyünde bir araya geldiler. Buluşma kapsamında çiftçilere, tarımsal üretim planlanması, yeni destekleme modeli ve tarımsal içeriğin tanıtımı hakkında bilgilendirme yapıldı. Öte yandan, İl Tarım ve Orman Müdürü Serkan Bilir, sürekli üreticilerin yanında ve birlikte olduklarını belirtti. 30 ülkeye 10 milyon dolarlık çiçek ihracatı Bu yıl Anneler Günü öncesi 30 ülkeye çiçek ihracatı gerçekleştirildi. En fazla ihracat Hollanda'ya yapılırken, 10 milyon dolarlık kazanç sağlandı. Seralardan toplanan çiçekler, özenle paketlenerek yurt içi ve yurt dışına gönderilmek üzere yola çıkıyor. Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Yılmaz, yurt dışına kara yoluyla gidecek sevkiyatların tamamlandığını, yeni siparişlerin hava yoluyla gönderildiğini söyledi. Sektör açısından en önemli tarihlerden birinin Anneler Günü olduğunu dile getiren Yılmaz, "Bu yıl 75 milyon dalın üzerinde bir gönderimimiz söz konusu, bunun da parasal değeri 10 milyon dolar civarında" dedi. Kulu’da tarım alanlarında kontroller devam ediyor Konya'nın Kulu ilçesinde geçtiğimiz ay meydana gelen don olayı sonrasında tarım alanlarında kontroller sürüyor. Nisan ayında tarım alanları ve bağ bahçelerde yaşanan don olayları ile ilgili erken ekilen hububatların kontrolleri devam ediyor. İlçe genelindeki kontroller Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Kahraman, Kulu İlçe Tarım Müdürü Fırat Güven, Kulu Ziraat Odası Başkanı Cengiz Öztürk, Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri ve Kulu İlçe Müdürlüğü ekiplerinin katılımıyla yapıldı. Uzman ekipler tarafından gerçekleştirilen incelemelerde don olayının tarımsal ürünler üzerindeki etkileri sahada gözlemlenerek, gerekli tespit ve raporlama çalışmaları gerçekleştirilirken, tarım sektörü için büyük önem taşıyan bu çalışmaların, üreticilerin yaşadığı mağduriyetlerin en aza indirilmesi adına büyük önem taşıdığı belirtildi.

Geri