A
Admin
Yönetici
Yönetici
AMD’nin gelecekteki işlemci planları netleşmeye başlarken, Zen 7 mimarisi ile ilgili ilk teknik detaylar da gün yüzüne çıktı. Gelen bilgilere göre, şirket bu seride klasik V-Cache tasarımından ayrılarak yeni nesil 3D çekirdek mimarisine geçiş yapacak. Bu dönüşüm, özellikle oyun tarafında dikkat çekici bir performans artışının habercisi olabilir. HİBRİT ÇEKİRDEK DÜZENİ: ÜÇ FARKLI YAPI BİR ARADA Sızdırılan bilgilere göre Zen 7 mimarisi, üç farklı çekirdek türünü bir araya getiren hibrit bir yapı sunacak. Bu çekirdekler şunlardan oluşacak: Yüksek performanslı ana çekirdekler Yoğun işlem yükleri için optimize edilmiş "dense" çekirdekler Düşük güç tüketimiyle çalışan verimlilik çekirdekleri Bu yapı, yüksek performans ile enerji tasarrufunu tek mimaride birleştirmeyi amaçlıyor. Özellikle dizüstü bilgisayarlar ve mobil cihazlar açısından bu hem pil ömrü hem de performans anlamında önemli kazanımlar sağlayabilir. 2NM ÜRETİM SÜRECİ VE ARKA GÜÇ DAĞITIMI Zen 7 mimarisinde kullanılacak CCD yongalarının, TSMC’nin 2nm sınıfındaki A14 üretim süreci ile üretileceği belirtiliyor. Bu süreç, modern çip tasarımının önemli bileşenlerinden biri olan arka güç dağıtımı (backside power delivery) teknolojisini de destekliyor. Bu sayede güç yönetimi daha verimli hale gelirken, işlemcinin genel termal yapısı da iyileştirilecek. Yeni mimarideki SRAM bileşenleri ise, mevcut N4 üretim süreci ile üretilecek ve geleneksel V-Cache yaklaşımından farklı bir mimari yapı sunacak. SRAM katmanı, 3D çekirdeklerin hemen altına yerleştirilerek veri iletiminde gecikmeyi minimize edecek. OYUN PERFORMANSINDA SIÇRAMA BEKLENİYOR Teknoloji dünyasında güvenilir sızıntılarıyla bilinen Moore’s Law is Dead, Zen 7’nin oyun performansında “absürt seviyede artışlar” yaratabileceğini iddia ediyor. Bu da AMD’nin özellikle oyun odaklı işlemci segmentinde yeni bir lig yaratabileceği anlamına geliyor. Nihai çekirdek konfigürasyonları henüz netlik kazanmış değil, ancak mevcut bilgiler heyecan verici bir tablo ortaya koyuyor. ÇIKIŞ TARİHİ VE YOL HARİTASI Zen 7 tabanlı işlemcilerin 2028 yılına doğru piyasaya çıkması bekleniyor. Bu süreçte AMD önce Zen 6 serisini kullanıcılarla buluşturacak. Ancak görünen o ki, Zen 7 mimarisi şirketin uzun vadeli stratejisinde en iddialı adımlardan biri olacak. (Donanım Haber)