A
Admin
Yönetici
Yönetici
Bitlis Eren Üniversitesi’nin (BEÜ) girişimleriyle Avşor Çorbası coğrafi işaret aldı. Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenen ürün, 18 Ekim 2023 tarihinden itibaren koruma altına alındı ve 14 Ağustos 2025 itibarıyla resmen tescillendi.
BEÜ Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, Bitlis’in gastronomi kültürüne dikkat çekerek şunları söyledi:
“Bitlis gastronomisi oldukça önemli. Sadece Bitlis iline özgü çok kıymetli yemekler var. Daha önce Bitlis Büryan’ı coğrafi işareti almıştı. Üniversitemizin başvurularıyla son iki yıl içerisinde dört yemek daha coğrafi işaret aldı. Bunlar; ciğer taplaması, katıklı dolma, içli köfte ve son olarak Avşor çorbası oldu. Avşor, yapılış şekliyle ve tadıyla başka yerde olmayan, kendine özgü çok özel bir yemek. Büryanla da bağlantısı var; büryanın suyuyla ve et parçalarıyla hazırlanıyor. Dolayısıyla bu yemeğin coğrafi işaret alması gerekiyordu ve hak ettiği tescili aldı. İnşallah diğer yemeklerimizin de başvurularını yaparak aynı şekilde koruma altına alınmasını sağlayacağız.”
Bitlis’in tanınmış büryan ustalarından Hasan Akıntı da Avşor Çorbası’nın geleneksel önemine değinerek, “Avşor kemik suyu ve kırmızı etten yapılan, oldukça faydalı ve geleneksel bir yemek. Bu tescil, yemeğimizin değerini daha da artırdı” dedi.
Avşor Çorbası’nın tescillenmesiyle birlikte Bitlis, kültürel mirasını korumaya devam ederken, gastronomi turizmine de önemli bir katkı sağlamış oldu.
REKTÖR ELMASTAŞ: “BİTLİS GASTRONOMİSİ OLDUKÇA ÖNEMLİ”
BEÜ Rektörü Prof. Dr. Necmettin Elmastaş, Bitlis’in gastronomi kültürüne dikkat çekerek şunları söyledi:
“Bitlis gastronomisi oldukça önemli. Sadece Bitlis iline özgü çok kıymetli yemekler var. Daha önce Bitlis Büryan’ı coğrafi işareti almıştı. Üniversitemizin başvurularıyla son iki yıl içerisinde dört yemek daha coğrafi işaret aldı. Bunlar; ciğer taplaması, katıklı dolma, içli köfte ve son olarak Avşor çorbası oldu. Avşor, yapılış şekliyle ve tadıyla başka yerde olmayan, kendine özgü çok özel bir yemek. Büryanla da bağlantısı var; büryanın suyuyla ve et parçalarıyla hazırlanıyor. Dolayısıyla bu yemeğin coğrafi işaret alması gerekiyordu ve hak ettiği tescili aldı. İnşallah diğer yemeklerimizin de başvurularını yaparak aynı şekilde koruma altına alınmasını sağlayacağız.”
YÜZYILLARDIR YAPILAN BİR LEZZET
Bitlis’in tanınmış büryan ustalarından Hasan Akıntı da Avşor Çorbası’nın geleneksel önemine değinerek, “Avşor kemik suyu ve kırmızı etten yapılan, oldukça faydalı ve geleneksel bir yemek. Bu tescil, yemeğimizin değerini daha da artırdı” dedi.
BİTLİS GASTRONOMİ TURİZMİNE KATKI SAĞLIYOR
Avşor Çorbası’nın tescillenmesiyle birlikte Bitlis, kültürel mirasını korumaya devam ederken, gastronomi turizmine de önemli bir katkı sağlamış oldu.