Yusuf Ziya Bahadınlı 98 yaşında yaşamını yitirdi

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) 1965 seçimlerinde Meclis’e giren ilk milletvekillerinden Yusuf Ziya Bahadınlı, 98 yaşında yaşamını yitirdi. Bahadınlı son yolculuğuna, 18 Mayıs Pazartesi günü saat 10.30’da İstanbul Şişli Tiyatrosu’nda gerçekleştirilen törenle sevenleri ve yoldaşları tarafından uğurlandı. 12 Eylül 1980 darbesi öncesinde Avrupa’ya giden Bahadınlı, 11 yıl sürgün hayatı yaşadı. Türkiye’ye dönüşünde Sosyalist İktidar Partisi ve Türkiye Komünist Partisi (2001) gibi oluşumlarda aktif rol alarak siyasi mücadelesini sürdürdü. YUSUF ZİYA BAHADINLI KİMDİR? Yozgat’ın Bahadın ilçesinde doğan Yusuf Ziya Bahadınlı, eğitimci kimliğiyle öne çıktı. Pazarören Köy Enstitüsü, Balıkesir Eğitim Enstitüsü ve Gazi Eğitim Enstitüsü’nde tamamladığı eğitim hayatının ardından, Türkçe-Edebiyat öğretmenliği yaptı. Bahadınlı, Hür ve Yeni Dünya Yayınevleri’ni kurarak 20 yıl boyunca yayıncılık faaliyetlerini sürdürdü. İlke ve Yeni Dünya dergileriyle sosyalist düşünceyi Türkiye’de yaygınlaştırmayı hedefledi. 1965’te TİP milletvekili olarak Meclis’e giren ilk beş isimden biri oldu.

Geri