A
Admin
Yönetici
Yönetici
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), yurt dışında FETÖ/PDY bağlantısı tespit edilen üniversiteler ve akademik birimlerle ilgili aldığı kararları kamuoyuyla paylaştı. YÖK, bu kurumların tanınmadığını ve mezunlarının Türkiye’de denklik başvurularının reddedildiğini açıkladı. 41 YURT DIŞI KURUM YÖK TARAFINDAN TANINMIYOR YÖK, 2016, 2017, 2019 ve 2024 yıllarında aldığı kararlar doğrultusunda, FETÖ/PDY ile kurumsal bağlantısı bulunan toplam 41 yükseköğretim kurumunun Türkiye’de tanınmadığını bildirdi. Bu kurumlardan alınan diplomalar, Türkiye’de geçerli kabul edilmiyor. 13 ENSTİTÜ, MERKEZ VE KÜRSÜ DE KAPSAMDA YÖK’ün açıklamasında sadece üniversiteler değil, aynı zamanda bu üniversitelerin bünyesindeki 13 enstitü, merkez ve kürsünün de örgüt bağlantısı nedeniyle kara listede yer aldığı belirtildi. Bu birimlerden alınan akademik dereceler de Türkiye’de geçerli sayılmıyor. BİRÇOK ÜLKEDEKİ KURUMLAR LİSTEDE Tanınmayan kurumların yer aldığı ülkeler arasında ABD, Kanada, Avustralya, Arnavutluk, Azerbaycan, Kolombiya ve Romanya da bulunuyor. YÖK, bu ülkelerde faaliyet gösteren bazı üniversite ve akademik birimlerle ilgili net bir duruş sergiliyor. BU BİRİMLER DE GEÇERSİZ! Açıklamada, somut örnekler de paylaşıldı. “University of Houston’daki Gülen Institute”, “Deakin University’deki Research Chair in Islamic Studies” ve “University of Waterloo’daki bazı yüksek lisans programları” bu kapsamda değerlendirilen yapılar arasında yer aldı. YÖK'ÜN GEREKÇESİ YÖK tarafından tanınmayan bu kurumlar ve birimlerin, FETÖ/PDY ile "kurumsal bağı bulunduğu" gerekçesiyle bu listeye alındığı ifade edildi. Bu nedenle alınan akademik belgeler Türkiye’de geçerli kabul edilmiyor. RESMİ KARARLAR: 2016'DAN 2024'E YÖK’ün bu konudaki tutumu, 2016 yılında başlayan resmi karar süreçleriyle netleşti. 2017, 2019 ve 2024 yıllarında alınan yeni kararlarla kapsam genişletildi ve liste güncellendi. DENKLİK BAŞVURULARI REDDEDİLİYOR Bu kurumlarda eğitim görüp Türkiye’ye dönerek denklik almak isteyen kişilerin başvuruları, YÖK tarafından reddediliyor. Denklik başvurularının değerlendirme sürecinde bu kara liste temel alınıyor. AKADEMİK BİRİMLERE DE DENKLİK VERİLMİYOR Sadece üniversiteler değil, bu üniversitelerin bünyesindeki kürsü, araştırma merkezi ve enstitülerden mezun olanlar da denklik alamıyor. Bu durum, ilgili akademik alanlarda eğitim almayı planlayanları doğrudan etkiliyor. RESMİ LİSTE TAKİP EDİLMELİ YÖK, yurt dışında eğitim almayı planlayan vatandaşların resmi tanınan üniversiteler listesini dikkate alması gerektiğini vurguladı. Güncel listeye YÖK’ün internet sitesinden ulaşılabiliyor. SÖZCÜ