YÖK Atlas ile tercih döneminde fark yaratın

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından geliştirilen YÖK Atlas, öğrencilerin YKS taban puanlarıyla 2 ve 4 yıllık bölümlerin verilerini analiz ederek tercihlerini şekillendirmesini sağlıyor. Adaylar, sistem üzerinden kontenjan, yerleşme oranı gibi bilgilere erişerek kendi puanlarına en uygun bölümleri belirleyebiliyor. YÖK ATLAS NEDİR VE NASIL KULLANILIR? YÖK Atlas, YKS adaylarının tercih sürecini kolaylaştırmak amacıyla hazırlanan resmi bir dijital platformdur. Ancak sistem, kendisini bir "tercih robotu" olarak değil, "YÖK tarafından derlenebilecek/paylaşılabilecek işlenmiş verilerin yer aldığı seçkin ve güvenilir referans kaynağı" olarak tanımlıyor. Adaylar, platformu kullanmak için iki ana yönteme başvurabiliyor: Üniversiteye Göre Arama: "Üniversite Seç" kutucuğuna bir üniversitenin adını girerek, o üniversitedeki tüm lisans programlarının listesine ulaşabilirsiniz. Programa Göre Arama: "Program Seç" kutucuğuna ilgi duyduğunuz bölümü veya mesleği yazdığınızda, bu programın bulunduğu üniversiteleri görebilirsiniz. YÖK ATLAS'IN KAPSAMLI MODÜLLERİ Platform, yalnızca bir arama motoru olmanın ötesinde, tercih sürecine ışık tutan çeşitli modüllerle donatılmıştır. Bu modüller arasında şunlar yer almaktadır: "Lisans / Önlisans Tercih Sihirbazı" "Meslek Atlası" "Net Sihirbazı" "Üniversitelerimiz" "Mezun Başarı Atlası" "Lisans / Önlisans Atlası" "Tercih Listem" 2024-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunun yayınlanmasıyla birlikte, tüm bu modüllerdeki veriler güncellenecektir. BİR PROGRAMIN DETAYLI BİLGİLERİ Adaylar, bir programın üzerine tıkladıklarında, o programa ait çok sayıda detaya erişebiliyor. Bu detaylar "Yükseköğretim Girdi Göstergeleri" ve "Yükseköğretim Süreç ve Çıktı Göstergeleri" başlıkları altında toplanıyor. Yükseköğretim Girdi Göstergeleri: "Kontenjan, yerleşen, kayıt yaptıran, ek yerleşen, ek kayıt yaptıran sayıları" "Yerleşenlerin cinsiyet dağılımı" "Yerleşenlerin geldikleri coğrafi bölgeler ve iller" "Yerleşenlerin öğrenim durumu ve liseden mezuniyet yılları" "Yerleşenlerin mezun oldukları lise alanları, grupları ve tipleri" "Yerleşen okul birincileri" "Taban puan ve başarı sırası istatistikleri" "Yerleşen son kişinin profili" "Yerleşenlerin YKS net ve puan ortalamaları" "Ülke genelinde tercih edilme istatistikleri" "Yerleşenlerin ortalama kaçıncı tercihlerine yerleştikleri" "Yerleşenlerin tercih eğilimleri – Üniversite türleri, üniversiteler, iller" "Yerleşenlerin tercih eğilimleri – Aynı/Farklı programlar ve meslekler" "Yerleşme koşulları" Yükseköğretim Süreç ve Çıktı Göstergeleri: "Öğretim üyesi sayısı ve unvan dağılımı" "Kayıtlı öğrenci sayısı ve yabancı öğrenci sayısı" "Programdan mezun olan öğrenci sayısı" "Değişim Programları ile giden/gelen öğrenci sayısı" "Yatay geçiş ile gelen öğrenci sayısı" NTV

Geri