YKS tercihlerinde geri sayım: İşte başarı sıralamasının püf noktaları!

• Konbuyu başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi
A

Admin

Yönetici
Yönetici
ÖSYM, 30-31 Temmuz 2025 tarihlerinde yayımladığı "Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu" ile adaylara yol gösteriyor. 1-13 Ağustos 2025 tarihleri arasında ÖSYM Aday İşlemleri Sistemi (AİS) üzerinden gerçekleştirilecek tercih işlemleri için bu kılavuz, taban puanlar, başarı sıralamaları, kontenjanlar ve program özel koşulları gibi hayati bilgileri içeriyor. TERCİH LİSTESİ OLUŞTURURKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER Adayların tercihlerini belirlerken, öncelikle kendi ilgi ve yeteneklerini göz önünde bulundurmaları ve gelecekteki iş gücü piyasasını dikkate almaları tavsiye ediliyor. Tercih listelerini oluştururken adayların, "hayallerindeki üniversite ve bölümleri tercih listesinin ilk sıralarına yazmaları, sonrasında ise sıralamalarına yakın olan; üstünde ve altında yer alan üniversite programlarını, 2024 yılında oluşan bölüm yerleştirme sıralamalarını göz önüne almaları" gerekiyor. YKS'DE PUAN MI, SIRALAMA MI BELİRLEYİCİ? YKS tercihlerinde adayların puana değil, başarı sıralamasına odaklanmaları öneriliyor. Geçmiş yılların başarı sıralamaları, o yıl sınava giren adaylar arasındaki göreceli konumu daha net gösterdiği için daha güvenilir bir veri olarak kabul ediliyor. Puanlar, sınavın zorluk derecesine göre değişkenlik gösterirken, sıralamalar daha stabil bir gösterge sunuyor. Başarı sıralaması, YKS'ye giren adayların her puan türüne göre küçükten büyüğe doğru sıralanmasıyla oluşuyor. Detaylı analizler için adayların güncel YÖK ATLAS verilerini incelemeleri tavsiye ediliyor. YKS TERCİH DANIŞMANLIĞI HİZMETLERİ Milli Eğitim Bakanlığı, üniversite yerleştirme sürecinde adaylara destek olmak amacıyla rehber öğretmen ve psikolojik danışmanlar aracılığıyla "tercih danışmanlığı" hizmeti sunacak. Bu hizmetler, eğitim kurumları ve rehberlik ve araştırma merkezlerinde verilecek. Bu danışmanlık hizmetleri ile "adayların kendine uygun tercihler yapması, fırsatları değerlendirmesi, sorumluluk alarak karar vermesi, çok yönlü gelişimle beraber sağlıklı birer birey olarak toplumda yaşamını sürdürmesi" hedefleniyor. Ayrıca, birçok üniversite de tercih fuarları düzenleyerek öğrencilere yardımcı olacak. NTV

Geri