A
Admin
Yönetici
Yönetici
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2025-YKS) sonuçlarının açıklanmasının ardından üniversite tercih süreci resmen başladı. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), tercih kılavuzunu ve tercih ekranını erişime açtı. Adaylar, belirlenen tarihler arasında tercih işlemlerini tamamlayacak. TERCİH SÜRECİ 1–13 AĞUSTOS ARASINDA YKS 2025 tercih işlemleri, 1–13 Ağustos 2025 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Bu süre içinde adaylar ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemi (AİS) üzerinden tercih ekranına ulaşabilecek. "Adaylar, ÖSYM'nin ais.osym.gov.tr adresinden T.C. kimlik numaraları ve şifreleriyle sisteme giriş yaparak tercih işlemlerini gerçekleştirebilecek." 2025 TERCİH KILAVUZU YAYIMLANDI ÖSYM tarafından yayımlanan 2025-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nda; üniversite bölümlerinin güncel taban puanları, başarı sıralamaları, kontenjan sayıları ve özel koşulları yer alıyor. "Adaylar, tercih sürecinde bu kılavuzu dikkatle inceleyerek hatasız ve bilinçli bir tercih yapma imkânı bulacak." YKS TERCİHLERİ NASIL YAPILACAK? Tercihler sadece elektronik ortamda yapılabilecek. Adaylar tercihlerini ÖSYM’nin resmi adresinden ya da AİS mobil uygulaması üzerinden bireysel olarak gerçekleştirecek. "Tercih işlemi, AİS ekranındaki uyarılara göre sonlandırılmalı. Başvuru merkezlerinden tercih işlemi yapılmayacak. ÖSYM’ye posta yoluyla gönderilen veya elden verilen tercih listeleri geçerli olmayacak." 2 VE 4 YILLIK PROGRAMLARIN TABAN PUANLARI AÇIKLANDI Tercih sürecinin başlamasıyla birlikte özellikle 2 yıllık ön lisans ve 4 yıllık lisans programlarının güncel taban puanları ve başarı sıralamaları da erişime açıldı. "Sağlık, mühendislik, hukuk, eğitim, iletişim ve sosyal bilimler gibi alanlarda en çok tercih edilen bölümlerin 2025 yılı güncel verileri YÖK Atlas üzerinden de görüntülenebiliyor." ADAYLARA TERCİH UYARISI Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, tercih sürecine ilişkin şu tavsiyelerde bulundu: "Tercihlerinizi yaparken uzman desteği almayı ihmal etmeyin. İlgi ve yeteneklerinizi dikkate alın, yayımladığımız kılavuzdan bölümlere ilişkin bilgileri lütfen dikkatlice okuyun. Tercih etmeyi düşündüğünüz bölümlere ilişkin alan hocalarından bilgi alın ve imkan varsa üniversiteyi gezin, hem bölüm hem de yerleşke içinize sinsin. Yapacağınız tercihlerin gönlünüzce ve hayırlı olmasını, keşke demeyeceğiniz verimli bir üniversite hayatı geçirmenizi diliyorum." YKS'DE EN FAZLA 24 TERCİH HAKKI Adaylar, tercih listelerine en fazla 24 program yazabilecek. Tercihlerin sıralaması, adayın istek sırasına göre yapılmalı. "Adayların tercihlerinin baştan birkaçını 'puanım yeterli olmayabilir' endişesine kapılmadan, sadece ilgisini göz önüne alarak belirlemeli, buralara en çok istenen programlar yazılmalı. Ancak, kazanılsa bile kaydolmak istenmeyen bir programa tercih listesinde yer vermemeli." NTV