Yeşilden kahverengiye: İnsan eliyle hazırlanan efsanevi meyve

A

Admin

Yönetici
Yönetici
Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden biri olan Gediz Nehri Havzası’nda, Sultani çekirdeksiz üzümün hasat dönemi başladı. Tarım işçileri, gün doğumuyla birlikte bağlara girerek üzümleri dallarından kesmeye başladı. Üzümler, traktörlerle sergi alanlarına taşınıyor.

KURUTMA SÜRECİ ÖZENLE YAPILIYOR


Üzümler, kurutulma sürecinde su, zeytinyağı ve “posata” adı verilen potasyum karbonat karışımıyla yıkanıyor. Yaklaşık 10 gün sergilenen üzümler, yeşilden kahverengiye dönüşerek satışa hazır hale geliyor. Kurutma sırasında yağmur ve çevresel etkenlere karşı nöbet tutuluyor.

YOĞUN EMEKLE TOPLANIYOR


Üreticiler, sabah 05.30’da başlayan ve öğleden sonra 14.00’te sona eren mesaiyle, 40 derece sıcaklıkta üzüm topluyor. Burcu Sever Özgenç, dolu ve don hasarı nedeniyle bu yıl verimin düşük olduğunu ancak tüm üreticilerin ellerinden gelenin en iyisini yapmaya çalıştığını söyledi.

MEVSİMLİK İŞÇİLER DESTEK OLUYOR


Hasat döneminde mevsimlik tarım işçileri de yoğun şekilde çalışıyor. Ramazan Başkurt, Mardin’den gelerek yaklaşık 1 ay boyunca üzüm hasadında görev alacağını belirtti.
 
Geri
Üst