Yerli ve Milli savaş uçağı KAAN’dan büyük adım: Dünya savunma pazarında söz sahibi oluyor!

A

Admin

Yönetici
Yönetici
Türkiye’nin geliştirdiği 5. nesil savaş uçağı KAAN, uluslararası pazarda ilk büyük adımını attı. Endonezya ile yapılan 48 uçaklık ihracat ve ortak üretim anlaşmasıyla savunma sanayiinde önemli bir döneme girildi. 48 UÇAKLIK DEV İHRACAT Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından geliştirilen KAAN, İstanbul’da düzenlenen IDEF 2025 fuarında Endonezya ile 48 adet uçağı kapsayan ihracat ve ortak üretim anlaşmasına imza attı. Bu adım, Türkiye’nin savunma sanayindeki ihracat kapasitesini önemli ölçüde artırdı. GELİŞİM SÜRECİ VE PROTOTİPLER TUSAŞ Genel Müdürü Mehmet Demiroğlu’nun verdiği bilgiye göre, şu anda üç adet uçuşa hazır prototip üzerinde çalışmalar devam ediyor. Ayrıca bir statik test uçağı üretim aşamasında bulunuyor. İlk uçan prototipin 2026 Nisan ayında testlere başlaması planlanıyor. Üç ay sonra ikinci prototip, ardından toplam yedi uçak üretilecek. Bu testler sonucunda 2028-2029 yıllarında Türk Hava Kuvvetleri’ne ilk teslimatlar yapılacak. KAAN’IN TEKNİK ÖZELLİKLERİ KAAN, radar görünmezliği, yüksek manevra kabiliyeti ve gelişmiş elektronik sistemlerle donatılmış bir 5. nesil savaş uçağı olarak tanımlanıyor. Türkiye’nin yerli mühendislik kaynaklarıyla geliştirilen bu uçak, savunma sanayisinde dışa bağımlılığı azaltmayı hedefliyor. YERLİ SAVUNMA SANAYİİNİN ORTAK ESERİ KAAN projesi, ASELSAN, ROKETSAN, HAVELSAN gibi önemli savunma sanayi firmalarının teknolojik katkılarıyla şekillendi. Binlerce mühendis ve teknisyenin emeğiyle ortaya çıkan KAAN, Türkiye’nin kendi kaynaklarıyla geliştirdiği stratejik bir ürün olarak dikkat çekiyor. GELECEK PLANLARI Endonezya ile yapılan anlaşma, KAAN’ın küresel pazarda yer alma hedefinin ilk somut adımı olarak görülüyor. Türkiye’nin bu projeyle sadece bölgesel değil, küresel savunma pazarında da etkili olacağı belirtiliyor. Diğer ülkelerle yürütülen görüşmelerin yeni ihracat anlaşmalarına zemin hazırlaması bekleniyor. TESLİMATLAR NE ZAMAN BAŞLAYACAK? Yerli üretim KAAN uçaklarının Türk Hava Kuvvetleri’ne teslimatının 2028 sonu veya 2029 başında gerçekleşmesi planlanıyor. Bu tarihten sonra Türkiye, milli imkanlarla geliştirilen modern savaş uçaklarını kendi filosunda kullanmaya başlayacak.

Geri