A
Admin
Yönetici
Yönetici
Samsung Electronics, 26 Temmuz 2024'te başlayan ve 31 Aralık 2033'e kadar sürecek olan 16,5 milyar dolarlık bir yarı iletken tedarik sözleşmesini duyurdu. Güney Koreli teknoloji şirketi, karşı tarafın kimliğini ticari sır gerekçesiyle açıklamazken, sözleşmenin büyük bir teknoloji firmasıyla yapıldığı bildirildi. GİZLİLİK ŞARTIYLA AÇIKLANMAYAN ANLAŞMA ORTAYA ÇIKTI Samsung, yaptığı açıklamada sözleşme hakkında sınırlı bilgi verirken, “Ticari gizliliği koruma ihtiyacı nedeniyle sözleşmenin ana içeriği açıklanmadığından, yatırımcıların sözleşmede değişiklik veya fesih olasılığını göz önünde bulundurarak dikkatli bir şekilde yatırım yapmaları tavsiye edilir” ifadelerine yer verdi. SPEKÜLASYONLAR ARASINDA TESLA VE QUALCOMM VARDI İlk aşamada anlaşmanın Qualcomm veya Tesla gibi büyük teknoloji firmalarıyla yapılmış olabileceği ileri sürüldü. Yerel medya, Qualcomm’un Samsung’un 2nm üretim süreciyle ilgilendiğini belirtse de, analistlere göre Tesla bu anlaşmanın daha muhtemel tarafıydı. ELON MUSK: “SAMSUNG, TESLA İÇİN ÇİP ÜRETECEK” Tesla CEO’su Elon Musk, daha sonra yaptığı açıklamayla spekülasyonları doğruladı. Musk, "Samsung'un dev yeni Teksas fabrikası Tesla'nın yeni nesil AI6 çipini üretmeye adanacak. Bunun stratejik önemini abartmak zor. Samsung şu anda AI4'ü üretiyor. TSMC ise tasarımını yeni tamamladığı AI5'i önce Tayvan'da sonra da Arizona'da üretecek" dedi. 2NM ÇİP YARIŞI: TSMC’YE CEVAP NİTELİĞİNDE Samsung’un 2 nanometre üretim sürecine geçişi, Tayvan merkezli TSMC ile rekabeti artırma hedefiyle paralel ilerliyor. Yeni nesil çipler, gelişmiş güç verimliliği ve işlem kapasitesi sunmayı amaçlıyor. TESLA’NIN YAPAY ZEKA VE OTONOM SÜRÜŞ HEDEFLERİNE DESTEK Anlaşma, Tesla’nın yapay zeka temelli yeni nesil araç teknolojileri ve otonom sürüş sistemleri için ihtiyaç duyduğu özel çiplerin üretimini kapsıyor. Üretim Samsung’un Teksas’taki tesislerinde gerçekleşecek. BLOOMBERG VE CNBC DE TESLA’YI İŞARET ETTİ The Futurum Group’tan Ray Wang, Musk’ın açıklamasından önce CNBC’ye yaptığı değerlendirmede Tesla’nın bu anlaşmadaki taraf olmasının yüksek ihtimal olduğunu söyledi. Bloomberg News de konuyla ilgili olarak Samsung’un Tesla ile anlaşmaya vardığını kaynaklarına dayandırarak duyurdu. GİZLİLİK ANLAŞMASI 2033’E KADAR GEÇERLİ Samsung, daha önce yaptığı açıklamada, “ticari sırları koruma” amacıyla karşı tarafın kimliğini 2033 yılı sonuna kadar açıklamayacağını bildirdi. SAMSUNG, YARI İLETKENDE BAZI ZORLUKLARLA KARŞI KARŞIYA Her ne kadar anlaşma büyük bir adım olsa da, Samsung’un genel yarı iletken sektöründe zorluklar yaşadığı belirtiliyor. Şirket, HBM (yüksek bant genişliği belleği) segmentinde SK Hynix ve Micron’un gerisinde kaldı. 2. ÇEYREK RAPORU BEKLENİYOR Samsung’un bu hafta Perşembe günü 2024 yılı ikinci çeyrek mali sonuçlarını açıklaması bekleniyor. Şirketin, özellikle bellek çiplerine yönelik talep konusunda baskı altında olduğu değerlendiriliyor. NTV